hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Hazai címkézésű hamis fogamzásgátlókra figyelmeztetnek

Címkéjük szerint Magyarországon gyártott, hamis esemény utáni tabletták piaci jelenléte miatt adott ki figyelmeztetést a nigériai Nemzeti Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (NAFDAC). A potenciálisan veszélyes hamisítványokat Kínából importálták az afrikai országba.

hirdetés
Hamisított Postinor-2 elnevezésű fogamzásgátló tabletta piaci jelenléte miatt adta ki a figyelmeztetést a NAFDAC. A figyelmeztetés szerint erősen kétséges, hogy a készítmény alkalmas-e a nem kívánt terhesség megakadályozására, ráadásul valószínűsíthetően fogyasztása még károsíthatja is a nők egészségét – olvasható a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevelében.
 
A sürgősségi fogamzásgátló szer a védekezés nélküli közösülést követő 72 órában alkalmazható a terhesség megakadályozása érdekében.
 
A The Guardian portál beszámolója szerint a NAFDAC intenzív nyomozást kezdeményezett a hamisítványok ügyében, amelyekből eddig mintegy 150 ezer darabot sikerült lefoglalni. A hamisítványok címkézésük szerint Magyarországon készültek, ám a hatóságok szerint a készítményeket Kínából importálták az afrikai országba. A hatóságok négy személyt gyanúsítanak a potenciálisan veszélyes készítmények terjesztésével.
 
A hamisított esemény utáni tabletták laborvizsgálata még folyamatban van, ám a NAFDAC figyelmezetésében hangsúlyozta, hogy nemcsak a teherbe esés kockázata nagy a készítmények alkalmazása mellett, de súlyos egészségügyi károsodást is okozhatnak. A gyógyszerhatóság szerint elképzelhető, hogy a hamis készítmény tartósan károsíthatja az azt beszedő nők méhét, felboríthatja hormonháztartásukat, hosszabb távon pedig akár későbbi fogamzóképességüket is negatívan befolyásolhatja.
 
(forrás: HENT)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés