hirdetés
hirdetés
2021. október. 25., hétfő - Blanka, Bianka.
hirdetés

Hatékonynak tűnik az AstraZeneca és a Pfizer kombinálása

Biztonságosnak és igen hatásosnak találta egy spanyol kutatás, ha az AstraZeneca vakcinájának első dózisa után másodjára a Pfizer/BioNTech oltását adják be az embereknek, írja az Index.

Az immunológiában régóta ismert a kombinálás módszere, amelyet a szaknyelv heterológ prime-boostnak nevez. A különböző hatásmechanizmussal rendelkező vakcinák különböző módon támadhatják a koronavírust, így hatásuk akár össze is adódhat. 

Ez a megközelítés jelenleg is használt az ebolavírus elleni harcban is. Ennek célja a hatékonyság növelése, és különösen az úgynevezett T-sejtes immunitás elérésében lehet jelentősége, amelynek szerepe az egymás után megjelenő mutáns, illetve variáns vírusok elleni harcban lehet fontos.

A módszer azonban kétségkívül alkalmas lehet a mellékhatások csökkentésére is.

A vakcinák esetében tapasztalt mellékhatások ugyanis sokszor egy-egy vakcina egyik konkrét összetevőjére vezethetők vissza. Az AstraZeneca védőoltása esetében például a ritka, de rettegett vérrögképződést német szakemberek a vakcinában található EDTA-ra vezették vissza. A Pfizer/BioNTech oltásában viszont nincs EDTA, így ha az AstraZeneca oltását ezzel kombináljuk, feltehetően kisebb lesz az esély erre a konkrét mellékhatásra.

Ezt megerősíteni látszanak a spanyol adatok. 670 olyan, 18 és 59 év közötti önkéntest toboroztak, aki már megkapta az első AstraZeneca-adagját, valamint körülbelül 450 olyat, aki a Pfizerből kapott egy dózist, és a két oltást kombinálták, vagyis egyet-egyet kaptak a páciensek az AstraZeneca-, illetve a Pfizer-vakcinából. A résztvevők alig 1,7 százaléka számolt be mellékhatásokról, amelyek enyhe fejfájást, izomfájdalmat és általános rossz közérzetet jelentettek – mondta el a kutatás egyik vezetője.

Ez sokkal alacsonyabb, mint ha a kérdéses oltásokból két dózist kaptak volna. 

A kérdést pontosan e két vakcina esetében jelen pillanatban önkénteseken végzett klinikai tesztekkel Angliában is vizsgálják, emlékeztet az Index.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés