hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Hatástalanok a fürdőolajok ekcémás panaszok esetén

Az olajos fürdőadalékok nem hoznak szignifikáns javulást az atópiás dermatitiszes gyermekeknél.

hirdetés

Az atópiás dermatitisz körülbelül minden ötödik gyermeket érint. A bőrgyógyászati kórképet az epidermális barrier funkciójának a zavara jellemzi. A különféle, olajos jellegű fürdőadalékok alkalmazása, amik a jelenlegi irányelvek alapján az atópiás dermatitisz bázisterápiájának a részét képezik, egy nemrégiben végzett multicentrikus, randomizált elrendezésű, placebo-kontrollált vizsgálat alapján hatástalannak bizonyulnak, derül ki a BMJ hasábjain közöltekből.

Az emollienseknek csökkentenie kellene a folyadékvesztést

A bőrön keresztüli folyadékvesztést hivatottak megakadályozni az atópiás dermatitiszes gyermekek fürdetéséhez használt különféle emolliensek. Bár ezeknek az olaj a vízben (O/V) vagy víz az olajban (V/O) jellegű emulzióknak a terápiás hatásosságát eddig nem igazolták, úgy vélték, hogy az összetevők az egyébként száraz bőrt bevonva annak a barrierfunkcióját javítják.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Megtörtént az első vizsgálat

Az elmúlt években Angliában és Walesben, 96 háziorvosi praxis bevonásával elvégezték az első, viszonylag nagy betegszámú, placebo-kontrollált, randomizált elrendezésű vizsgálatot annak a felderítésére, hogy a fürdőadalékok hatásosak-e a gyermekkori atópiás dermatitisz esetén. A vizsgálatba atópiás dermatitiszes panaszokkal küzdő 482 gyermeket vontak be, akik életkora 1 és 11 év közötti volt. A kezelt ágba sorolt gyermekeket egy éven keresztül olajos fürdőadalékos vízben fürdették. A fürdővízhez adandó terméket három népszerű, paraffin- vagy szójaolaj bázisú termék közül a szülők maguk választhatták ki. A placebo-ágra randomizált gyermekeknél nem használtak fürdőadalékot. Mindkét ágon alkalmazhattak – a vizsgálati időszakban is – a bőr kezelésére visszazsírozó szappanokat, sőt kortikoszteroidokat is, amennyiben azok alkalmazása szükségesnek bizonyult.

Nem vezetett szignifikáns javuláshoz az olajos fürdőadalék

A vizsgálat primer végpontjaként a 16 hét elteltével meghatározott, a neurodermatitist 7 különféle aspektusból értékelő 0-tól 28-ig terjedő POEM-érték (Patient Oriented Eczema Measure) szolgált.

Valamennyi „zavaró” tényező statisztikai kiszűrése után megállapítható, hogy az olajos fürdőadalékok használata nem vezetett a kórkép szignifikáns javulásához. A szekunder végpontként definiált ekcémás fellángolások száma, az életminőség, illetve a topikális kortikoszteroidok vagy topikális kalcineurin-inhibitorok rendelését tekintve sem járt szignifikáns előnnyel az olajos fürdőadalékok használata.

Az alcsoportokban végzett elemzések szerint az öt év alatti gyermekeknél enyhe pozitív hatás igazolható a fürdőadalékok használatához köthetően. Továbbá, a szülők olajos fürdőadalékok előnyös hatásába vetett hite is növelte az elért kedvező hatást.

Negatív mérleg csúszásveszéllyel és olajos törölközőkkel

Összességében: a fürdőadalékokkal elért terápiás eredmény mértéke a klinikailag releváns szint alatt maradt, azaz a POEM-érték – vizsgálat kezdetekor definiált – legalább 3-mal való megváltozása nem következett be.

Tekintve azt, hogy az emolliensek alkalmazása jelentős költségvonzattal bír, továbbá használatuk során – az olajos fürdőkád és padlózat miatt – a csúszásveszély fokozott, továbbá a törölközők és ruházat kellemetlen mértékű zsírossá válásával is számolni kell, a vizsgálatot végző kutatók nem ajánlják a szülőknek, hogy olajos vízben fürdessék atópiás ekcémás gyermeküket.

(Forrás: BMJ)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés