hirdetés
hirdetés
2020. június. 01., hétfő - Tünde.
hirdetés

Hat új gyógyszert fogadtak be

Hat új terápia kap közfinanszírozást június elsejétől, a döntésről szóló rendelet szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben, adja hírül a Népszava.

hirdetés

A Parkinson-kórra a csontritkulásra, a vírusos fertőzésre, vérzékenységre, embólia megelőzésére, valamint az áttétes csontdaganatokra juthatnak ezúttal új gyógyszerhez a betegek, írja a Népszava.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a csontáttétes daganatokra olyan hatóanyag kombinációt támogat, amely megakadályozza a további csontvesztést, a daganat miatt bekövetkező töréseket és egyben csillapítja a fájdalmat. A készítményhez a patikában is hozzáférhetnek majd a betegek, várhatóan 100 százalékos támogatás mellett. A gyógyszer előnye, hogy csak 3-4 hetenként kell alkalmazni.

A Parkinson-kórban szenvedők átmeneti tünetmentességet biztosító készítményhez juthatnak, amely a betegség korai szakaszához hasonló, viszonylag megfelelő életminőséget biztosíthat a váratlan "lefagyásoktól" és az átmeneti mozgászavartól szenvedők számára. Ez a szer eddig is elérhető volt, a beteg úgynevezett egyedi méltányosság keretében juthattak hozzá. Az orvosságot a jövőben három orvosi egyetem – a budapesti, a szegedi, a pécsi –, valamint a miskolci megyei kórház neurológusai írhatnák föl.

A harmadik egy, már kapható, a véralvadást befolyásoló készítmény, de ez most új terápiában az agyvérzés és egyéb keringési betegség okozta embólia megelőzésére is adható. Az orvossághoz 30 százalékos önrészt kell majd fizetniük a rászorulóknak.  Hasonló hozzájárulás fizetése mellett kaphatják meg azt az új injekciót a csontritkulással kezelt 55 évnél idősebbek.

(forrás: Népszava)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés