hirdetés
hirdetés
2022. november. 30., szerda - András.
hirdetés

Hasznos információk a spermicidek expediálásához

Az óvszer vagy a hüvelybe juttatott spermicid készítmények alkalomszerű használat esetén is hatásos védelmet nyújtanak a nem kívánt terhességgel szemben.

hirdetés

Az alkalomszerű használat mellett sok más oka is lehet annak, ha valakinek óvszert, illetve spermicid készítményeket javasolunk a gyógyszertárban. Ezekhez a hormonmentes megoldásokhoz azokban az esetekben is ajánlatos fordulni, ha nem történt meg előírásszerűen a hormonális fogamzásgátló tabletták bevétele, valamilyen betegség (pl. hasmenés, hányás) miatt kérdésessé vált azok felszívódása és hatása, vagy a szoptatás időszakáról van szó. Emellett azoknak a nőknek is ideális védekezési módszert kínálnak a spermicid hüvelykúpok, -tabletták, -krémek és -kapszulák, akik ódzkodnak a viszonylag sok mellékhatással járó hormonális fogamzásgátló készítmények szedésétől, vagy valamilyen alapbetegségük, életkoruk, netán életvitelük (pl. dohányzás) miatt azok használata kerülendő (1–3).

Biztonságos együttlét – óvszerrel

Az óvszer a leggyakrabban alkalmazott nem hormonális védekező eszköz, aminek a használata kezdetlegesebb vagy modernebb formában, de mintegy 1000 éves múltra tekint vissza.

Az óvszerekkel kapcsolatos legkorábbi tudományos értékű feljegyzés 1564-ből egy olasz anatómustól, Gabrielle Fallopiótól származik. Ő egy krémmel átitatott finom vászon alapú zsákocskáról számol be, amit a szexuális aktus alatt „férfióvszerként” használva a nemi úton terjedő betegségek megelőzhetők. Valószínűsíthető, hogy az általa említett védelem nem volt tökéletes, azonban a XVI. században ez a fajta törekvés mindenképpen figyelemre méltó. Érdekességként említhető, hogy Casanova, a híres olasz nőcsábász is vászonból készült óvszert használt a XVIII. században. Az elmúlt évszázadokban azonban lényeges változások történtek az óvszerek anyagában; a korábban használt állati bél vagy textil alapú védekezési eszközök után megjelentek a gumi (1880-tól), illetve latex anyagú termékek (1930-as évek óta) (1).

Napjainkban az óvszerek egyedülálló módon nyújtanak védelmet a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben. Emellett, a kondommal való védekezés – előírásszerű alkalmazás esetén – biztonsággal véd a teherbeeséstől, a rá jellemző Pearl-index 0,5 és 2 közötti. (A Pearl-index a fogamzásgátló módszerek hatékonyságát jellemzi; azt adja meg, hogy hány terhesség jut 100 asszonyévre, vagyis 100, az adott módszert egy évig alkalmazó nőnél mennyi terhesség fordul elő.)

Mivel a gyártási folyamat részeként az óvszerek vastagságát ellenőrzik, azok elszakadásának a veszélye viszonylag kicsi; csak minden 1000. terméknél lehet erre számítani. A gyártási hibára visszavezethető nem kívánatos terhességeknél jóval gyakoribb az, hogy a nem előírásszerű alkalmazás miatt fordul elő a teherbeesés. Ez utóbbi általában a fiatal óvszerhasználókra jellemző, és kevésbé gyakori a fogamzásgátlási célra több év óta óvszert használó házaspárok esetében (1).  

Spermicidtörténelem

A fogamzásgátlásban új fejezetet nyitottak a spermicidek, vagyis azok a vegyületek, amik a spermiumokkal kapcsolatba kerülve azokat mozgásképtelenné teszik vagy elölik.

A hüvelyben alkalmazott spermicideket már az elmúlt évszázadokban is nagy érdeklődés kísérte. Az ókori egyiptomiak méz, szódabikarbóna és krokodilürülék keverékét használták a nem kívánt terhesség elkerülésére. Az elmúlt századokban pedig hüvelybe helyezett citromot, timsóval kevert citromlevet, mézet, illetve gránátalmadarabkákat alkalmaztak a teherbeesés elkerülésére (1, 2).

A legnagyobb múlttal rendelkező spermicidek a hüvely pH-jának módosítása révén fejtik ki hatásukat. Ismert, hogy a spermiumok mozgásához a 6,8–8,5-ös pH-tartomány kínálja az optimális feltételeket, miközben a hüvelyben uralkodó fiziológiás pH 3,8–4,2. Miután az ejakulátum (pH=7,2–8,0) bejut a hüvelybe, a vaginában a pH körülbelül 6,0-ra nő. Ha ez nem következne be, és a hüvelyi pH tartósan alacsony maradna, akkor a spermiumok rövid időn belül immobilizálódnának. Ez történik például a – mediterrán régiókban a fogamzásgátlási célra tradicionálisan alkalmazott – citromlé esetében is, ami a magas citromsav-koncentrációra visszavezethetően savas kémhatású és spermicid tulajdonságú. Az ejakulátum térfogatát és a pH-viszonyokat figyelembe véve – számítások szerint – szexuális aktusonként mintegy 1,5 ml citromlé intravaginális alkalmazása szükséges (2).

Korszerű spermicidek a patikák polcairól

Napjainkban a felületaktív anyag típusú spermicidek alkalmazása a legszélesebb körben elterjedt. Ezek a spermicidek a spermium membránjának a roncsolása révén fejtik ki hatásukat. A hazánkban vény nélkül elérhető intravaginális fogamzásgátló készítmények kationos felületaktív benzalkónium-kloridot vagy nem-ionos jellegű nonoxinol-9 felületaktív hatóanyagot tartalmaznak. Ezeknek a Pearl-indexe alacsony; előírásszerű alkalmazás esetén a benzalkónium-kloridos termékeké átlagosan 0,74-nek adódik, nonoxinol-9-es készítménynél pedig 0,3 és 1,6 közé tehető (2, 3).

Spermicidek különböző formákban

Gyógyszerforma tekintetében nonoxinol-9-et hüvelykúp tartalmaz, míg a benzalkónium-klorid hüvelykúpként vagy -tablettaként, lágy hüvelykapszulaként, valamint hüvelykrémként érhető el (3).

Az azonos hatóanyagú különféle gyógyszerformák fogamzásgátló hatékonysága körülbelül azonosnak tekinthető, és egyéni igényektől függően lehet a gyógyszerformák között válogatni. Míg nagy mennyiségű hüvelyváladék esetén a hüvelytabletta választása javasolt, addig hüvelyszárazság esetén, amire a szoptatás, valamint a menopauza hormonális változásai hajlamosítanak, a síkosító hatással is rendelkező hüvelykrém lehet az ideális választás. Normál vagy enyhe mértékű hüvelyi váladék esetén a hüvelykúp preferálandó (4).

A gyógyszerformák között a hatásuk kifejlődéséhez szükséges idő, illetve a hatástartam tekintetében is vannak eltérések. Míg a hüvelykrém a hüvelybe juttatást követően azonnali védelmet nyújt, hüvelytabletta vagy hüvelykúp alkalmazása során mintegy 10 perc szükséges a spermicid hatás kifejlődéséhez, a készítmény által nyújtott védelem kialakulásához. A hüvelyben alkalmazott szerek által biztosított védelem – terméktől függően – minimum 2, maximum 10 órán át tart.

Lényeges felhívni a spermicid szereket vásárlók figyelmét arra, hogy bár a készítmények hatása több órán át fennáll, egyetlen adag hüvelykúp, -tabletta, -kapszula vagy -krém hatása csak egyetlen nemi aktusra nyújt védelmet. Ennek értelmében minden újabb közösülés előtt egy újabb adag spermicidet kell a hüvelybe juttatni (3, 4).

A spermicidek expediálásáról

A spermicid készítmények lokális alkalmazása sem a benzalkónium-klorid, sem a nonoxinol-9 esetében nem vezet a plazmában mérhető hatóanyagszintekhez. Erre visszavezethetően a benzalkónium-kloridos készítmények a szoptatás időszakában is használhatók, mivel azok anyatejjel való kiválasztódása valószínűtlen (3).

Tudni kell, hogy a spermicidek óvszerrel, méhszájsapkával vagy pesszáriummal kombinációban is használhatók, így azok fogamzásgátló hatékonysága fokozható, és óvszerrel együtt a nemi betegségek megelőzése is biztosítható. Nem ismert ugyanakkor az, hogy a spermicid szerek milyen kölcsönhatásba lépnek egyéb, a hüvelyben alkalmazott készítményekkel (pl. gombaellenes hüvelykrém), így azok együttes alkalmazása kerülendő (3).

A felületaktív jellegű spermicid szerek károsíthatják a hüvelyi hámsejteket és negatívan befolyásolhatják a normál hüvelyflórát; túlságosan gyakori használatuk hüvelyi, méhnyaki irritációt okozhat. A nonoxinol-9-tartalmú, hüvelyben alkalmazott spermicideknél beszámoltak már a méhnyakat és a hüvelyfalat érintő deepitelizációról is. Továbbá, a nonoxinol-9-tartalmú szerek fokozhatják – többek között – a HIV átvitelének a veszélyét a vírussal fertőzött partner esetén, ugyanis a sérült nyálkahártya bejutási kapu lehet szexuális úton terjedő mikroorganizmusok számára (2).

Az antiszeptikus hatású kationos felületaktív anyag, a benzalkónium-klorid alkalmazása is odafigyelést igényel, mivel kerülendő a kationos jellegű hatóanyag elegyedése anionos felületaktív anyagokkal. Az alkalmazás során ez azt jelenti, hogy a benzalkónium-kloridos készítmények használata előtt és után a szappannal vagy a tusfürdővel való tisztálkodás kerülendő, csak a tiszta vízzel való mosakodás javasolt, ellenkező esetben a kationos felületaktív hatóanyag spermicid hatása elveszhet (2, 3).

A jövő spermicidjei

A hüvelybe került spermiumok megtermékenyítő képességének a gátlására tett erőfeszítések nem lankadtak, és jelenleg is folynak kutatások természetes vagy szintetikus eredetű hatóanyagok felfedezésére, új készítmények fejlesztésére. A potenciális spermicid hatóanyagok között található – többek között – a gyapotból nyert gosszipol, a liofilizált aloekivonat, a kurkumin, a papajamag kivonata, illetve bizonyos parabének (2).

 

Irodalom

(1) Nicht-hormonelle Methoden. http://ptaforum.pharmazeutische-zeitung.de/index.php?id=6831; 2016. ápr. 16.

(2) Shah, H.C., Tatke, P., Singh, K.K. Spermicidial agents. Drug Discov Ther 2008;2 (4):200–10.

(3) www.pharmindex-online.hu gyógyszerinformációi 2012. május 3.

(4) www. pharmatex.hu; 2016. ápr. 18.

 

Dr. Budai Lívia , PhD. szakgyógyszerész Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézet
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés