hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Hashimoto betegek koronavírus elleni oltása

Dr. Békési Gábort, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját arról kérdeztük, vajon az oly gyakori idült, krónikus pajzsmirigygyulladás esetén javasolható-e a COVID-vakcina.

hirdetés

A pajzsmirigyzavaroknak több típusát különböztetjük meg- ilyenek többek között az autoimmun pajzsmirigy betegségek, melyek járhatnak pajzsmirigy alul-és túlműködéssel is. A Hashimoto thyreoditis az egyik leggyakoribb pajzsmirigy probléma, mely a szerv krónikus gyulladásával jár, és alulműködést idéz elő. Sajnos sokáig lappanghat, így igen gyakori, amikor csak későn derül fény a problémára. Leggyakoribb tünetei közé a menstruációs zavarok, meddőség, túlsúly, hajhullás, gyakori székrekedés, csökkent hidegtűrés, álmosság, fáradékonyság, depresszió tartozik, ám olyanok is vannak, akik nem tapasztalnak tüneteket.

A betegség általában élethosszig tartó gyógyszeres terápiával kezelhető, mely során pótlásra kerülnek a hiányzó hormonok.

Hogy hat a COVID-19 a pajzsmirigy betegségre?

A koronavírus köztudottan főleg azok számára rejt nagyobb veszélyeket, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Szerencsére – a jelenlegi adatok alapján – a Hashimoto thyreoditisben szenvedők nem tartoznak a magasabb kockázatú csoportba, nem kapják el könnyebben a vírust és a pajzsmirigyzavar miatt nem is alakulnak ki náluk súlyosabb tünetek, szövődmények.

Ennek ellenére természetesen fontos a pajzsmirigy megfelelő kezelése, egyrészt a kellemetlen tünetek miatt, másrészt azért, mert a lelassult anyagcsere következtében létrejövő túlsúly további szövődményeket okozhat (pl. metabolikus szindróma, diabetes, magas vérnyomás, amelyek viszont már veszélyesek a koronavírus fertőzés szempontjából).

Photo by Hakan Nural on Unsplash
Photo by Hakan Nural on Unsplash

Az orvosok felhívják a figyelmet arra, hogy ha esetleg megfertőződne a vírussal egy Hashimoto-ban szenvedő beteg, az addigi terápiát folytatni szükséges!

Megkaphatják a koronavírus elleni oltást a Hashimoto betegek?

A COVID-19 elleni oltás igen fontos annak érdekében, hogy vissza lehessen szorítani a járványt. Az autoimmun pajzsmirigy betegségben szenvedőknél azonban felmerülhet, hogy nekik is be lehet-e adatni a vakcinát.

“Szerencsére semmi nem indokolja azt, hogy ne lehetne megkapniuk a Hashimoto thyreoditisben szenvedőknek a koronavírus elleni oltást, így bátran regisztrálhatnak a vakcinára” – mondja Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Ráadásul, mivel a pajzsmirigy-rendellenességek gyakoriak, bizonyos, hogy a klinikai vizsgálatokban pajzsmirigybetegségben szenvedő betegek is részt vettek, és nem figyeltek meg jelentős káros hatásokat náluk sem – olvasható a British Tyroid Foundation oldalán.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés