2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.

Hányszorosára emeli az influenza a szívinfarktus kockázatát?

Az influenzás megbetegedés akár 6-10-szeresére is növelheti a szívinfarktus esélyét.

Már az 1930-as évek óta ismert, hogy az influenza és a szívinfarktus előfordulási gyakorisága között létezik valamiféle összefüggés. Akkoriban azonban nem lehetett egyértelműen igazolni, hogy influenza vírusok, nem pedig egyéb légúti patogének állnak a kapcsolat hátterében.

A labortesztekkel igazolt influenza-fertőzés és a szívinfarktus kapcsolata

Nemrégiben torontói kutatók 19 729 laboratóriumilag igazolt influenza-pozitív teszteredményű beteg 2009 és 2014 közötti egészségügyi kórtörténetét tekintették át – derül ki a NEJM folyóiratban publikált eredményekből. A vizsgálatba bevont személyek közül 344-en az influenza diagnózisát megelőző vagy az azt követő egy éven belül szívinfarktuson estek át.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a szívinfarktusok időpontja viszonylag gyakran esett egybe az influenzás megbetegedéssel: a pozitív influenza-teszteredményt követő 7 napon belül szignifikánsan több esetben, 6,05-ször gyakrabban jelentkezett szívinfarktus, mint a vizsgált időszak egyéb napjain.

Megfigyelték azt is, hogy az influenza fertőzés lecsengését követően a szívinfarktus rizikója visszaesett az egyébként „szokásos” szintre, azaz a pozitív labortesztet követő 8. naptól már nem lehetett emelkedett szívinfarktus-gyakoriságot kimutatni.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Az idősebbek nagyobb veszélyben vannak

Különösen veszélyeztetettek a 65 év feletti influenzás betegek. Esetükben a szívinfarktus gyakorisága még markánsabban megemelkedik, az a nem influenzás időszakban tapasztalt gyakoriság 7,31-szeresére nő. Ez ténylegesen magas kockázatot takar, főleg, ha tekintetbe vesszük azt, hogy a korábban már szívinfarktuson átesett egyének esetében is „csak” 3,53-szoros kockázatnövekedéssel kell kalkulálni egy következő szívinfarktus bekövetkezési esélyét tekintve, a kontroll csoporttal összehasonlítva.

Vírusfüggő szívinfarktus-kockázat

Úgy tűnik, hogy az influenza B fertőzés kockázatosabbnak bizonyul, mint az influenza A vírus okozta infekciók. Míg előbbi 10,11-szeresére, addig utóbbi 5,17-szeresére emeli a nem kívánatos kardiovaszkuláris esemény kockázatát.

Az influenzán kívül egyéb légúti patogének is hozzájárulnak a szívinfarktus rizikójának megsokszorozódásához. A respiratorikus szinciciális vírus (RSV) 3,51-szeresére emeli, míg egyéb légúti kórokozók átlagosan 2,77-szeresére növelik a szívinfarktus bekövetkezésének a rizikóját.

Az ok-okozati kapcsolat nyomában

Úgy tűnik, hogy a szívinfarktus nem közvetlen következménye az influenzának. Sokkal inkább valószínű az, hogy a vírusfertőzés jelentette, különböző szerveket érintő megterhelés vezethet ahhoz, hogy a nem kívánatos koronáriás események gyakorisága is megnő.

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Jogszabályfigyelő

Úgy tűnik, hogy a TikTok és a többi közösségi platform a gyógyszerhiányt megoldani nem tudja, a hiány előidézésében és az indulatok korbácsolásában betöltött szerepük azonban kétségtelen és más módszerekkel alig helyettesíthető.