2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.

Hányszorosára emeli a visszérbetegség a trombózis-rizikót?

A visszeresség akár 5-7-szeresére is emelheti a tromboembóliás események bekövetkezésének a valószínűségét.

A lakosság mintegy negyede a visszeresség problémájával küzd. Amellett, hogy a visszeresség a vénás fekélyek kialakulásának egyik gyakori oka, a vénás keringés zavarai egyéb, súlyos megbetegedések kockázatát is fokozzák. Egymástól független, kínai és német betegek bevonásával végzett vizsgálatok eredményei mutatnak rá arra, hogy a visszeresség a mélyvénás trombózis, a tüdőembólia és a perifériás artériás betegség emelkedett kockázatával hozható kapcsolatba.

A kínai vizsgálat eredményei

Egy tajvani betegbiztosító adatai alapján 2001 és 2013 között 212 984 beteg fordult orvoshoz visszeres problémájával. Ezeknek a betegeknek a kezelési aktáit olyan korban, nemben és számos más tekintetben hasonló betegekével vetették össze, akik szintén ugyanebben az időszakban fordultak orvoshoz, de nem visszeresség miatt.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A visszeres betegek az orvoshoz fordulást követő 7-8. években szignifikánsan gyakrabban szenvedtek el mélyvénás trombózist, mint a kontroll-csoportba soroltak. A visszeres betegeknél 5,3-szer gyakrabban következett be mélyvénás trombózis, mint a referencia-csoportban (HR 5,05-5,56; CI 95 százalék). A tüdőembólia és a perifériás artériás betegség gyakorisága is jelentősen magasabbnak adódott a visszeresek között; a tüdőembólia 1,73-szor (HR 1,54-1,94; CI 95 százalék), míg a perifériás artériás betegség 1,72-ször (HR 1,68-1,77; CI 95 százalék) gyakrabban fordult elő esetükben.

Hasonló a rizikó-emelkedés a német betegek körében is

Egy korábbi, 2012-ben készült, a CONTENT-regiszter adatainak kiértékelésén nyugvó, a Heidelbergi Egyetem munkatársai által készített tanulmány is hasonló következtetésekre jutott. A németországi adatok alapján mintegy 7,33-szor gyakrabban (HR 6,14-8,74; CI 95 százalék) következik be mélyvénás trombózis azoknál a betegeknél, akiknél korábban visszerességet diagnosztizáltak.

A visszeresség sérült vénás rendszerre figyelmeztet

A visszerek megjelenése egyértelmű jele annak, hogy az érrendszer sérült, és fokozott protrombotikus hajlam jellemző rá, ami a tromboembóliás események fokozott kockázatával jár.

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Jogszabályfigyelő

Úgy tűnik, hogy a TikTok és a többi közösségi platform a gyógyszerhiányt megoldani nem tudja, a hiány előidézésében és az indulatok korbácsolásában betöltött szerepük azonban kétségtelen és más módszerekkel alig helyettesíthető.