hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Hány koronavírus elleni oltás lesz elegendő?

Nem fenntartható és nem is életszerű a néhány havonta történő újraoltás a szakemberek szerint. Az Infostart összeállításából az is kiderül, hogy a specifikus oltások hatékonyabbak lehetnek.

hirdetés

Az omikron változtathatja meg igazán azt, ahogyan az emlékeztető adagokról gondolkodunk, vélekedik Alejandro Balazs amerikai immunológus. Ennek az az oka, hogy a korábban oltottak olyan antitestszinttel rendelkezve kerültek szembe ezzel a variánssal, amely nem képes megelőzni a megfertőződést. Az omikron terjedésével az emlékeztető programok is egyre gyakoribbakká váltak annak érdekében, hogy az antitestszint emelésével megelőzzék tömegek kórházba kerülését. Aggodalomra ad okot ugyanakkor az a feltételezés, hogy az emlékeztetőknek a megfertőződés elkerülésében nyújtott hatása nem tart sokáig.

Izraeli adatok szerint ahogyan két adag felvételét követően néhány hónappal nagyot zuhan a védettség szintje, úgy a harmadik adag után is hasonlóra számíthatunk. Brit adatok szerint az omikronnal szemben még hamarabb bekövetkezhet a védettség elvesztése, mint ahogyan az a deltával történt, laborkutatások ugyanakkor azt sugallják, négy hónap védelemre számíthat az omikronnal szemben az, aki felvette az emlékeztető oltását.

Ez azt jelenti, hogy a megfertőződés elkerülésének érdekében emlékeztető oltások végtelen sorozatát kellene felvennünk, ami nemcsak nem életszerű, de akadályozhatja azt is, hogy a még teljesen védtelen, szegény országokban élő emberek az első adagjaikat megkaphassák.

Miles Davenport, a Sydney-ben található Új-Dél-Walesi Egyetem professzora, a fertőzéselemző program vezetője szerint a meglévő vakcinák folyamatosan ismételt emlékeztető adagjai valószínűleg csökkenő előnyt nyújtanak a jövőbeli törzsek elleni védelem szempontjából. Hozzáteszi, hogy a specifikus változatok ellen kifejlesztett új vakcinák valószínűleg sokkal hatékonyabbak lesznek. Davenport szerint még nem tudni, hogy a négy oltás a fertőzést gátló antitestek szintjét jobban növeli-e, mint a harmadik adag, de ez nem tartotta vissza az olyan országokat, mint Chile, Kambodzsa, Dánia, Svédország és Magyarország attól, hogy bizonyos csoportoknak negyedik adagot kínáljanak. Friss izraeli adatok azt mutatják, hogy a negyedik adag valóban növeli a védelmet.

A súlyos betegség kialakulásával szemben nyújtott védelem szerencsére hosszabb távon érvényesül: a harmadik adag a delta esetében öt, az omikronnál három hónapig nyújt védelmet a kórházi kezeléssel szemben, aztán csökkenni kezd, igaz, lassabb mértékben, mint a megfertőződéssel szembeni.

A teljes összeállítást az Infostart közli.

(forrás: Infostart)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés