hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Hankó: A gyógyszerészeknek is jut a jutalomból

Szükségszerű volt a napi tájékoztatók elindítása az informálás, a konfliktushelyzetek kezelése és a célszerű gyakorlat kialakítása miatt is – mondta dr. Hankó Zoltán a kamara portálján közölt interjúban.

hirdetés

– Ezekben a hetekben indult el a Kamara Facebook-oldala is, gondolom, hasonló céllal.

– A Facebook-oldal indításáról már korábban született döntés, amit pont a járvány késleltetett. De már ez sem érdekes, mint ahogy az sem, hogy a mai napig vannak fenntartásaim magával a Facebookkal. A lényeg, hogy egy újabb csatornán tudjuk eljuttatni az információkat a gyógyszerészekhez. Az első visszajelzések itt is jók, de a Facebook hatékonyságát az idő fogja eldönteni. A jelenlegi funkciója sem végleges még.

– Hogyan alakult ki a tájékoztatók struktúrája?

– Mivel sok volt a bizonytalan információ, amelyekben a szakmai, a politikai és a klikkvadász szempontok egyformán keveredtek, azt tartottam a legfontosabbnak, hogy valid, adekvát és gyors tájékoztatást biztosítsunk. Eleinte domináns volt a patikai módszertan kialakítását elősegítő információ, hogy a betegek és a gyógyszerészek fertőzésveszélyét csökkentsük és a biztonságérzetet növeljük. Ebben az időszakban nagy segítséget jelentett, hogy az OGYÉI vezetőivel sokat tudtam informálisan egyeztetni. Majd a jogalkotási dömping uralta a tájékoztatókat, mostanában pedig több figyelem fordul a gazdasági és a szabályos gyakorlatot elősegítő információkra. Mivel alig van idő a gyógyszertárakban a tájékozódásra, fontos, hogy minden lényeges információ könnyen áttekinthető formában kerüljön el a gyógyszerészekhez. Törekszem arra is, hogy minden nap azonos idősávban kerüljenek a honlapra a tájékoztatók.

– Ezekben a szokottnál visszafogottabb a személyes véleményét illetően.

– Most az információ fontosabb, mint a vélemény. Kollégáink többsége nő, és talán a férfiak nagyobb része sem volt már katona. Így nincs közvetlen tapasztalatuk arról, hogy egy félkatonai helyzetben elsőként nem a vezetői döntések jóságát kell vitatni, hanem a végrehajtást kell elősegíteni – ha lehet! Nehéz napokat éltem át, amikor a veszélyhelyzet bejelentését követően megugrott forgalomra rárakódott a vényírási szabályok fellazításának és a felvásárlás-ösztönző politikusi nyilatkozatoknak a multiplikáló hatása. Ráadásul azonnal szembejöttek velünk a nagykereskedelmi struktúra korlátai és még a védekezés eszközei sem voltak teljes körűen biztosítottak. Emlékszem, a lányom javasolta, hogy csak egyesével engedjük be a betegeket a gyógyszertárba. Szerencsére ebben is partner volt az OGYÉI. Mérlegelni kellett, hogy oppozíciós üzemmódra váltunk – mint ahogy azt az orvosi kamara és néhány kollégánk is megpróbálta –, vagy a konfliktusokat igyekszünk tompítani. Úgyszintén nehéz volt a TAJ-szám bemondásra alapozó gyógyszerkiváltás bevezetését úgy kommunikálni, hogy azzal ne generáljunk még nagyobb problémákat. Tény, hogy ezek az intézkedések segítették az orvosokat és a betegek gyógyszerhez jutását is, de már középtávon is az orvos-beteg-gyógyszerész kapcsolatrendszer széthullásához, gyógyszerpazarláshoz, gyógyszerbiztonsági problémákhoz és az adherencia romlásához vezethetnek. Örülök, hogy nem az érzelmeimet kommunikáltam. Ugyanakkor egyértelmű álláspontot képviseltem a döntéshozók felé: ezek olyan intézkedések, amelyeket a lehető leghamarabb ki kell vezetni a rendszerből. Még mielőtt a napi rutin részévé válnának.

– Ilyen intézkedés a gyógyszertárak különadója is?

– Nem. Szerintem tévedésből kerültek be a gyógyszertárak a különadózói körbe. Nem vagyunk kiskereskedők és miután hivatalosan kértem, az egészségpolitikai vezetés is kezdeményezte a korrekciót.

– Lehet-e tudni valamit a megígért 500 ezer forintos jutalmakról?

– Folyik a jogszabály-előkészítés. A gyógyszerészek és az asszisztensek is a kedvezményezettek között lesznek.

– Mi van azokkal a javaslatokkal, amelyekről az elnökségnek és a Gyógyszerészi Hírlap olvasóinak is beszámolt?

– Úgy tudom, hogy az Államtitkárságon a szakértői feldolgozásuk megtörtént, de hogy mit támogat a politika és mit nem, arról még nincs információm. Én is ugyanúgy várom a megjelenésüket, mint az OGYÉI vezetői, hiszen a javaslatok közül többet mindketten kértünk. Jó lenne, ha végre ezekre pontot lehetne tenni, hogy ismét foglalkozhassunk a régóta politikai döntésre váró ügyeinkkel. (Az interjú elkészítése után jelent meg az FFP minősítésű szájmaszkok patikai forgalmazását lehetővé tevő rendelet-módosítás – a szerk.) De ne csak a gondokról beszéljünk! Örülök, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium videokonferenciáját valamennyi kollégánk számára sikerült elérhetővé tenni. Úgyszintén jó, hogy a Merkely Béla rektor úr által kezdeményezett országos szűrésről is a videokonferenciás bejelentés után azonnal tényszerű tájékoztatást adhattam. Ezek azt igazolják, hogy a háttérben komoly szakmai munka folyik, hogy megalapozott politikai és járványkezelési döntések szülessenek.

– Ezzel együtt a szakmai kérdések kevésbé dominálnak a tájékoztatókban. 

– Ahogy látom, a diagnosztikában és a terápiában nagyon sok a bizonytalanság. Ezért ezen a területen többnyire a hatósági megnyilatkozások bemutatására szorítkozom. Ilyen pl. a maszkok vagy a tesztek kérdése, de a különböző gyógyszerek és terápiák ismertetése is. A járvánnyal kapcsolatos nemzetközi példáktól is tartózkodom, mert sem a járvány természetéről, sem a kezeléséről nincs még koherens képem. Hogyan lehetséges, hogy az egészségügyre legtöbbet fordító és nekünk sokszor példaként citált amerikai egészségügy, vagy az itthon szintén etalonként kezelt angliai rendszer képtelen legalább úgy megbirkózni ezzel a helyzettel, mint a sokszor lesajnált magyar?

– Mi a véleménye a gyógyszerészek helytállásáról?

– Én ebben elfogult vagyok. Tény azonban, hogy a gyógyszerészek társadalmi respektusa nagyot növekedett. Miközben az egészségügy sok szegmense a lakosságnak szinte elérhetetlenné vált, a gyógyszertárak még a legnagyobb nehézségek közepette is, reggeltől estig, folyamatosan a betegek rendelkezésére állnak. Több olyan történet is eljutott hozzám, hogy a betegek még a paraszolvenciát is a gyógyszertáron keresztül juttatják el az orvosuknak. És a betegek azt is megtapasztalták, hogy a gyógyszertárakban olyan szakemberek dolgoznak, akik nemcsak a saját egészségükre figyelnek, hanem a betegeiket is maximálisan védik és szolgálják. Ezért fogadták el már a legelején is szó nélkül az utcai sorállást. Számtalan hálálkodó telefon és üzenet jut el hozzám, ahol számomra ismeretlen személyek fejezik ki a köszönetüket a gyógyszerészek segítségéért. Ezért minden gyógyszerészt köszönet illeti. Jó lenne ezt a megnövekedett respektust megőrizni. Ezért is kell a tájékoztatókban időnként a „túl kreatív” kollégáinkat a helyes gyakorlatra figyelmeztetni. 

További részletek a Magyar Gyógyszerészi Kamara portálján.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés