hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 24., csütörtök - Gellért, Mercédesz.
hirdetés

Hadat üzennek a homeopátiának

Spanyolország felvette a harcot a homeopátiás készítmények ellen, és azt szeretné elérni, hogy ne lehessen gyógyszernek hívni azokat. Németország és Franciaország is bekeményítene, írja az Index.

hirdetés

A spanyol egészségügyi miniszter egy 2001-es EU-törvény módosítását szeretné elérni, amely a homeopátiás szereket is a gyógyszerek kategóriájába sorolja – annak ellenére, hogy nincs tudományos bizonyíték a hatásosságukra. Az Európai Bizottságnak nincs ellenére a változtatás, annak ellenére sem, hogy pont a szigorítást kérő országokban a legnagyobb a társadalmi ellenállás is. Ugyanakkor a franciák bejelentették, hogy az állam nem fizet a homeopátiás szerekért, és hasonlóra készülnek a németek is. Jelenleg az Európai Unió tagországaiban más-más elbírálás alá esnek ezek a készítmények, a spanyolok azt szeretnék elérni, hogy egységes, a lehető legszigorúbb besorolás lépjen életbe.

A szigorítást az után kezdték el sürgetni a döntéshozók, miután egy felmérésből kiderült, hogy egyre több ember választja a homeopátiás szereket a hagyományos gyógyszerekkel szemben még olyan súlyos betegségek esetében is, mint a rák. Az El Pais szerint az indulatok akkor szabadultak el igazán, miután 2017-ben Rosa Morillonál mellrákot diagnosztizáltak, de a nő a kemoterápia és a kezelések helyett kizárólag homeopátiás szereket kezdett el szedni, és meghalt. 

"A probléma azzal a kárral van, amit az olyan alternatív terápiás módszerek okozhatnak, amiknek a hatása tudományosan nem bizonyított" – mondta María Luisa Carcedo, spanyol egészségügyi miniszter. A szigorítás ellenzői természetesen nem értenek egyet az egészségügyi miniszter szavaival, sőt azt állítják, nekik nincs arra vonatkozóan bizonyítékuk, hogy a példaként hozott Morillo valóban létező személy volt. Szerették volna megismerni azt a dokumentumot is, amire az egészségügyi minisztérium hivatkozik, de nem kapták meg, mert a minisztérium álláspontja szerint ez egy belső használatú dokumentum, amit nem hozhatnak nyilvánosságra.

A spanyolok már korábban felszólítottak minden homeopátiás szereket gyártó piaci szereplőt, hogy vizsgáltassák be a szereket, és mutassanak arra vonatkozóan bizonyítékokat, hogy valóban hatásos, ellenkező esetben nem írhatják rá azt sem, hogy a megfázás tüneteit enyhíti. A homeopátiás szerek gyártói az Európai Bizottsághoz fordultak, mert szerintük a kormány direkt zaklatja őket, és mesterségesen próbál belenyúlni a piacba, írja az Index.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés