hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 16., kedd - Ábrahám.
hirdetés

Ha kialvatlan, még a fájdalomcsillapító sem hat

Az alvásmegvonás fokozza a fájdalommal szembeni érzékenységet, és a klasszikus analgetikumok „elveszítik” hatásukat. Érdekes módon a koffein és a modafinil ebben az esetben is hatásos fájdalomcsillapítónak bizonyul.

hirdetés

Az emberek jelentős része túl keveset alszik. Közülük sokan túl későn kerülnek az ágyba, mert késő estig tévéznek vagy interneteznek. Az emberekhez hasonlóan az állatok is hajlamosak a normális „menetrendtől” való eltérésekre. Amennyiben az egerek ketrecébe a lefekvési idejük előtt még valami érdekes dolgot bedobnak, a kíváncsiságuk felülkerekedik a fáradtságukon.

Az alváshiány megváltoztathatja a fájdalom érzékelését és csillapításának módját?

A Harvard Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan hat az egerek ébren tartása a fájdalom érzékelésére és a különböző fájdalomcsillapító szerek hatására. A kérdés kiemelt fontosságú, mivel ismert, hogy az emberek jelentős része nem csak alvásproblémákra panaszkodik; minden ötödik ember krónikus fájdalmaktól is szenved. Ennek fényében az insomniás betegek fájdalomcsillapítása számos megválaszolandó kérdést vet fel.

Az alváshiányosak fájdalomküszöbe alacsonyabb a normálisnál

Mint az a Nature Medicine folyóiratban közöltekből kiderül, az akut vagy krónikus alvásmegvonás fokozhatja a fájdalommal szembeni érzékenységet. Egerekkel végzett kísérletek alapján, mind a forró felületen tartózkodás, mind a mancs kapszaicines kezelése alapján, bebizonyosodott, hogy az alváshiányos egyedeknél a fájdalomküszöb az egyébként szokásosnál alacsonyabb. Minél inkább kimerültek voltak az állatok, annál alacsonyabbra került a fájdalomküszöb. Az ötnapos alvásmegvonás az egyébként egészséges egerek esetében jelentősen lecsökkent fájdalomküszöböt eredményezett.

Az analgetikumok nem javítanak a fájdalommal szembeni érzékenységen

Állatkísérletes eredmények alapján alváshiányos esetekben a klasszikusnak számító analgetikumokkal, mint az ibuprofénnel vagy a morfinnal nem sikerül a fájdalommal szembeni válaszreakciót normál mederbe terelni.

Érdekes módon a koffein és a modafinil azonban képes a normális fájdalomérzékenység visszaállítására, miközben „kipihent” egereknél egyik hatóanyag sem rendelkezik ilyen hatással.

Modafinil és koffein – az insomniások fájdalomcsillapítói

Amennyiben az állatkísérletes eredmények humán területen is érvényesek, akkor ezek az eredmények újra rámutatnak arra a régóta hangoztatott elvre, ami szerint az alvás gyógyító erejű. Az alvás terápiás haszna a krónikus fájdalommal küzdő, alvásdeficites betegek esetében a fájdalomküszöb emelése révén tapasztalható.

Ezen túlmenően az állatkísérletek eredményei alátámasztják az analgetikus kombinációkban (pl. paracetamol+koffein) alkalmazott koffein terápiás hatásosságát. A kutatást publikáló szakemberek véleménye alapján az alváshiányos betegeknél előnyös lehet a koffeines fájdalomcsillapító szerek preferálása.

A modafinil ilyen irányú alkalmazása elsősorban tudományos érdekességként fogható fel, mivel jelenleg hazánkban nincs forgalomban modafinilt tartalmazó gyógyszer. Korábban, 2006 és 2010 között Magyarországon is volt forgalomban modafinil hatóanyagú gyógyszer (Vigil 100 mg tabletta). A készítményt súlyos narkolepszia esetén az éberség elősegítésére, az ébrenlét fenntartására alkalmazták. Használatát azonban súlyos mellékhatások megjelenése miatt korlátozta az Európai Gyógyszerügynökség.

 

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés