hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 03., hétfő - Hermina.
hirdetés

Ha drágán is, de kapható volt a K-vitamin

Valójában nem volt teljesen elérhetetlen a K-vitamin készítmény, egyes fővárosi patikákban a gyógyszerhiány heteiben is lehetett kapni ezt a terméket, csak nagyon drágán, írja a G7.

hirdetés

A hiány heteiben a korábbi 365-390 forintos ár helyett 5800-6500 forintért lehetett hozzájutni az újszülötteknek felírt K-vitamin készítményhez, írja a G7.

A 15-17-szeres áremelkedés a következő időszakban 8-9-szeresre mérséklődik, miután az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) végre egy nagyobb adagot rendelt a gyógyszerből több nagykereskedőn keresztül. Ezt 2800-3300 forint körüli áron lehet majd kapni a patikákban, ami még mindig nagyon magas ár az eredeti 400 forint alatti tételhez képest.

A gyógyszerpiacot jól ismerő szakértők a lapnak azt mondták, bármilyen bizarr is ez, de a teljesen normális üzletmenet része, hogy ez történt. Egy szakember beszámolója szerint volt olyan vakcina is, ami eredetileg ötezer forintba került, de egy átmeneti gyógyszerhiány után hirtelen 60 ezer forintra ugrott az ára.

Alapvetően az a probléma, hogy az ellátási lánc szereplői – tehát a gyártók, a nagykereskedők és a patikák – mind arra törekednek, hogy ne legyen nagy a raktárkészlet, mivel ennek fenntartása igen költséges, főleg az olyan kényes termékek esetén, mint a gyógyszerek. Csakhogy emiatt kisebb fennakadások után is teljesen ki tud ürülni a készlet, és hirtelen alakulhat ki hiány. Fennakadásból viszont egyre több van, ami már nemzetközi probléma: a gyógyszergyártáshoz szükséges alapanyagokat egyre inkább Indiából és Kínából szerzik be a gyárak, mivel innen jóval olcsóbb, ám esetenként az utolsó pillanatban derül ki, hogy gond van a minőségükkel.

(forrás: G7)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés