hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Gyorstesztet csak az árulhat, akinek van hatósági engedélye

Jelenleg gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazási engedéllyel rendelkező üzletek forgalmazhatnak gyorstesztet. Ezt az engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI) kérhetik a kiskereskedelmi egységek, írja a VG.

hirdetés

Jelenleg 758 kiskereskedelmi üzletnek van gyógyszerforgalmazási engedélye. Az OGYÉI a VG-nek küldött válaszában kiemelte: azok az kiskereskedelmi egységek, melyek megkapták a gyógyszer forgalmazáshoz szükséges engedélyt, nem biztos, hogy valóban árusítanak is AG gyorsteszteket. Az intézetnek nincs rálátása az engedéllyel rendelkező üzletek forgalmazási palettájára – írták. 

A hatályos jogszabályok szerint minden gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazási engedéllyel rendelkező üzletben, például kiskereskedelmi láncoknál, drogériákban és benzinkutakon is árulhatnak a Covid-19 kimutatására készült antigén gyorstesztet – mondta a lapnak Pipei Csaba szakgyógyszerész, a Diagpro Home Kft. ügyvezető igazgatója. Magyarországon körülbelül 25 öndiagnosztikai teszteket forgalmazó cég működik.  

Kiemelte: sokan azért léptek vissza a tesztek árusításától, mert egy az OGYÉI által minősített információs rendszert is működtetniük kell, valamint az ötödik hullám lecsengőben van és már nem biztos, hogy a patikákon kívül nagy kereslet lenne a tesztekre, mondta Pipei Csaba. Hozzátette:a verseny a piaci szereplők között gyakorlatilag lezajlott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata előtt. A lakosság nagy része valószínűleg továbbra is a patikákban fogja beszerezni a Covid-teszteket, mivel nagy bizalommal vannak a gyógyszertárak szaktudása iránt. 

„A megfelelő gyorstesztek felkutatását a rendelet megjelenését követően azonnal megkezdtük, a szükséges engedélyek megszerzésével párhuzamosan, üzleteinkben jelenleg kétfajta gyorsteszt érhető el, de következő hetekben folyamatosan bővítjük a tesztek számát” – mondta Flórián László, a Rossmann ügyvezető igazgatója.

A DM-ekben körülbelül két hét múlva lesz elérhető Covid-19 gyorsteszt, válaszolta Kanyó Roland, a DM marketing és PR menedzsere. Hozzátette: szélesebb termékpalettával készülnek, így öt-hatféle termék lesz elérhető üzleteikben.

(forrás: vg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés