hirdetés
hirdetés
2022. november. 28., hétfő - Stefánia.
hirdetés

Motorfehérjékre ható gyógyszerek fejlesztése

Gyógyulás stroke után - ELTE Innovatív Kutatója Díj

Az ELTE Innovatív Kutatója Díját 2018-ban Málnási Csizmadia Andrásnak és feltalálótársainak ítélték oda, a Miozin izoformák gátlására alkalmas vegyületek című találmány és annak szabadalmi bejelentése alapján.

hirdetés

A Motor Farmakológia Kutatócsoport (MTA) a motorfehérjéket mint potenciális gyógyszercélpontokat vizsgálja, és a motorfehérjékre ható gyógyszer hatóanyagokat fejleszt. A csoport vezetője prof. Málnási Csizmadia András, vezető innovátora dr. Gyimesi Máté. A benyújtott szabadalommal kapcsolatos feltalálótársak még Pénzes Máté és Végner László. 2011-ben, hasonló névvel projektcéget alapítottak, amely sikeresen értékesíti az eddig kifejlesztett hatóanyagokat a világ vezető kutatócsoportjai és gyógyszeripari cégek számára több mint 40 országban. A projektcég Kelet-Európában elsőként nyerte meg az ERC innovációs pályázatát 2014-ben.

Jelenlegi, a miozin gátlásán alapuló stroke- kutatásuk a legnagyobb, egyetemi berkeken belül zajló, államilag támogatott gyógyszerfejlesztési projekt (NVKP 16-1-2016-0051, az elnyert támogatás mértéke 1,494 milliárd Ft). A Motor Pharmacology a kutatók és tanácsadók sajátos összefogása a kutatás preklinikai fázisában, motorfehérjéket célzó gyógyszerfejlesztési koncepciójuk egyedülálló. A konzorciumi partnerek saját befektetése eddig 101,3 millió forint, mely jól mutatja a projekt sikerébe vetett bizalmukat.

Gyógyulás stroke után

A miozin motorfehérje- család tagjai fontos gyógyszercélpontok, mert kulcsszerepet játszanak a vázizom, a simaizom és a szívizom összehúzódásában, a sejtek osztódásában és mozgásában, az idegsejtek nyúlványnövekedésében, ezáltal az agyi plaszticitás kialakításában, illetve az idegrendszer regenerációs folyamataiban.

Az utóbbi évtizedekben sok hatóanyagot próbáltak kifejleszteni a stroke utáni regenerációi elősegítésére, ezek a próbálkozások sorra elbuktak. Mi egy alapvetően új megközelítéssel kezdtünk el hatóanyagot fejleszteni azáltal, hogy a regenerációért közvetlenül felelős motorfehérjére tervezünk gyógyszert.

Kifejlesztettük és szabadalmaztattuk az első olyan, miozin motorfehérjét gátló hatóanyagot, amely regenerálja a stroke utáni agyi károsodást.

Az iszkémiás stroke alatt történő érelzáródást speciális műtéti eljárással modellezzük. Ezt követően a kezelendő állatok a sérült agyterületre speciális hatóanyagot kapnak, míg a kontroll csoport hordozó anyagot kap. In vivo képalkotási módszerekkel (MRI, SPECT) kimutattuk, hogy a kezelt állatokban a sérült agyterületen az agyi vérkeringés mértéke megnövekedett , az agyi ödéma mérete jelentősen csökkent. A kezelt állatoknál jelentős neurológiai és általános tüneti javulás észlelhető.

Jelenleg tökéletesítjük hatóanyagunk sérült agyterületre juttatását, hogy a jelenleg elterjedt (trombektómia) műtétek közben a gyógyszer beadható legyen. Ez lenne a világon az első, stroke utáni regenerációt elősegítő gyógyszer.

Izomgörcsökkel járó betegségek gyógyítása

Stroke után az izmok nem kapják meg a megfelelő impulzusokat az agyból, emiatt a betegek átmeneti vagy tartós izomgörcsökben szenvednek. A jelenlegi piacon lévő izomrelaxánsok a központi idegrendszerre hatnak így számos komoly mellékhatással (szívelégtelenség, paralízis) rendelkeznek .

Kifejlesztett hatóanyagunk kizárólag a vázizom motorfehérjére, a miozinra hat, így optimális tulajdonságokkal rendelkezik egy mellékhatásoktól mentes hatóanyag fejlesztésére. Ez a gyógyszer megoldást jelent a sclerosis multiplex-, stroke-, vagy más gyógyszerek által okozott izomgörcsök enyhítésére.

(forrás: ELTE)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés