hirdetés
hirdetés

Gyógyszertartósítás

Csak olyan gyógyszerkészítmények kerülhetnek forgalomba, amelyek a lejárati idő végéig megőrzik stabilitásukat. Az EgészségKalauz összeszedte, mivel tartósítanak.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Számos gyógyszerforma esetén a sterilitás, azaz a mikroorganizmusoktól való mentesség alapvető elvárás. Ide sorolhatók az intravénásan alkalmazott készítmények (pl. infúziók), illetve a szemcseppek, szemkenőcsök is. Ez megfelelő gyártási körülményekkel – steril szűrés, ultraibolya fénnyel való csíramentesítés stb. - biztosítható.

A sterilitás hosszabb távon való megőrzése számos esetben konzerválószerek hozzáadását igényli. Régebben a szemcseppek szinte kivétel nélkül tartósítószer hozzáadásával készültek, ugyanis a szemcseppentős flakon beteg általi felbontását követően azonnal megszűnt sterilnek lenni a készítmény. Ma már korszerű adagolóflakonokkal vagy egyszeri alkalmazásra szánt adagok külön-külön tartályokba csonagolásával elérhető, hogy konzerválószerektől mentes szemcseppek is sorakozzanak a patikák polcain.

Például az ún. COMOD® vagy más néven 3K®-System csomagolástechnika alkalmazásával olyan többadagos pl. 10 ml-es szemcseppek vagy orrcseppek hozhatóak forgalomba, amik nem tartalmaznak tartósítószert. A modern csomagolóedény belső polietilén tasakban tartalmazza a gyógyszerkészítményt. Egy adag kijutása a tasakból nem eredményezi levegő bejutását a gyógyszerkészítménybe. Emellett, a tárolóedény kivezetőcsövén végighaladó ezüstspirál szintén antimikrobiális hatással rendelkezik.

Tudva azt, hogy a vizes közeg a mikroorganizmusok legfőbb életterének számít, a nem steril, folyékony gyógyszerformák, így az orrcseppek, fülcseppek, szirupok, bevételre szánt vagy külsőleg alkalmazott oldatok, ecsetelők és szuszpenziók a felbontást követően szintén a mikrobiológiai szennyeződés veszélyének vannak kitéve. Ezek a készítmények sok esetben tartalmaznak tartósítószert; mégis ügyelni kell használatukkor arra, hogy a tartóedényük, csomagolásuk a lehető legkisebb mértékben szennyeződjön.

További tartósítási tudnivalók az EgészségKalauzon.

(forrás: Egészségkalauz.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés