hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 13., szombat - Ipoly.
hirdetés

Gyógyszertárakban árulják a marihuánát Uruguayban

Történelmi jelentőségű döntés született kedden Uruguay fővárosában, Montevideóban, ahol éjszakába nyúló éles viták után a szenátus végül megszavazta a marihuána legalizálásáról szóló törvényjavaslatot. 

hirdetés

Mivel a képviselőház augusztusban már rábólintott, José Mujica elnök aláírása pedig formalitás, a szenátusi jóváhagyással Uruguay a világ első országa lett, ahol törvény adta jog füvet szívni, és nem mellesleg az első olyan ország is, ahol államilag ellenőrzött kábítószerpiac jön létre – írja a Népszabadság. A törvény értelmében a marihuánát gyógyszertárakban fogják árulni, a mindenkori árat – ez most grammonként egy dollár –, az állam állapítja meg, a regisztráltak pedig havonta akár negyven grammot is vásárolhatnak a szerből. Aki regisztrált, termeszthet is: egyszerre hat tő marihuána lehet nála.

A legalizálás ötletével maga Mujica állt elő, és ő nyújtotta be az erről szóló törvényjavaslatot is. A 78 éves elnök szerint Uruguayban a probléma nem a kábítószer, hanem a kábítószer-kereskedelem, a maffia és az erőszak, amelyet gerjeszt. 

A cikk folytatásáért kattintson ide! 

(forrás: Népszabadság )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés