hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Gyógyszertárakat nyit a Szegedi Tudományegyetem

A biztonságos és magas színvonalú gyógyszerellátás érdekében kettő, közvetlenül a lakosságot kiszolgáló gyógyszertárat nyit a Szegedi Tudományegyetem (SZTE).

hirdetés

Rovó László rektor, a déli klinikaparkban található Centrál gyógyszertár keddi megnyitóján elmondta, a felsőoktatás átalakításával új lehetőségek nyíltak az intézmény előtt. A fenntartóváltás megteremtette a feltételeit annak, hogy az egyetem vállalkozóként is megjelenjen a régióban. A folyamat egyik első lépése a két közforgalmú gyógyszertár megnyitása – közölte a rektor.

Fendler Judit kancellár kifejtette, a déli klinikaparkban – ahol a fekvőbeteg-ellátás 60-65 százaléka történik , illetve a naponta több száz pácienst fogadó szakrendelőben kialakított patikák elsősorban a betegek kényelmét és biztonságát szolgálják. Ugyanakkor új lehetőségeket teremtenek a gyógyszerészképzésben, a betegedukációban is, és nem utolsósorban bevételt és hasznot termelnek az intézménynek.

Bodó Gabriella intézetvezető főgyógyszerész felidézte, az 1990-es években az országban elsők között Szegeden indult el a betegre szabott gyógyszerosztás, és jelentek meg gyógyszerészek és gyógyszerész-asszisztensek a klinikákon. Jelenleg az ellátástól függően, 50-100 ágyanként dolgozik egy klinikai gyógyszerész az intézményekben. A szakemberek a betegágy melletti gyógyszerészi tanácsadás mellett aktív részesei a terápia kialakításának, majd segítik útmutatásaikkal az otthonukba távozó pácienseket - közölte a főgyógyszerész.

E folyamat folytatása a klinikán, illetve a szakrendelőben kialakított közforgalmú gyógyszertár megnyitása, ahol a szakemberek olyan speciális betegcsoportokat látnak el, akikkel más patikákban nem vagy csak nagyon ritkán találkoznak az ott dolgozók  mondta Bodó Gabriella.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés