hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Gyógyszernek látszó termékek: nem mindegy, mit kapsz be!

A gyógyszerészi köztestületnek és az étrend-kiegészítőket forgalmazó szövetségnek sem sikerül „áttörni a falon”, képtelenek elérni, hogy a jogalkotó a jelenleginél szigorúbb szabályzókkal engedje csak piacra lépni a gyógyszernek látszó terméketeket. A kamara szerint muszáj újratervezni a piacra lépés feltételeit, hogy a gyógyszerészek és az orvos tájékozottak legyenek.

hirdetés

Egy átfogó tanulmányt tett közzé a Magyar Gyógyszerészi Kamara a honlapján, mely az étrend-kiegészítők forgalmazásának jelenlegi helyzetének problémáira hívja fel a figyelmet. A PharmaOnline már több alkalommal beszámolt arról, hogy a szakma a nagyobb rendezettség érdekében arra próbálja rávenni az OÉTI-t, hogy változtasson a jelenlegi szisztémán: ma kizárólag bejelentési kötelezettsége van a forgalmazó cégeknek, azt, hogy a gyógyszeres doboznak tűnő tégelyben mi lapul senki sem ellenőrzi! Az orvosoknak és a gyógyszerészeknek fogalmuk sincs, hogy valójában mit tartalmaznak ezek a termékek, azt csak remélni lehet, hogy a címkén felsorolt összetevők megfelelnek a valóságnak. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet amennyiben a notifikációs eljárás során, vagy a szúrópróba szerű vizsgálatok alkalmával kifogásolni valót talál, akkor a honlapján közzétett adatbázisában (kattintson ide!) jelzi, hogy a termék forgalmazási engedélyét visszavonja. Előfordul az is, hogy a gyártó forgalomba helyezi az étrend-kiegészítőt és nem is nyújtja be az OÉTI-hez notifikálásra.

Az étrend-kiegészítőt forgalmazó cégek elsöprő többsége szabálykövetők – ezt hangsúlyozandó a szakmai szervezetük a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ) a tájékozódás további segítésére honlapján adatbázist működtet, ahol azoknak az étrend-kiegészítőknek az összetételét, forgalmazóját találhatják meg, amelyeknél az OÉTI nem talált kivetnivalótEbben az adatbázisban a honlap látogatói csak a MÉKISZ tagvállatok termékei között keresgélhetnek. A MÉKISZ tagvállalatai gyártják az étrend-kiegészítők többségét. A teljes adatbázist a MÉKISZ-tagok érhetik el. A MÉKISZ tagság feltétele többek között a MÉKISZ Etikai Kódexének elfogadása és betartása. (MÉKISZ-tagságra jelentkezés itt.)

A Kamara szerint egy egységes, a patikai- és az orvosi szoftverekbe integrálható adatbázisra lenne szükség. Az étrend-kiegészítők (és a gyógyszertárban forgalmazható egyéb termékek) egységes adatbázisának szakmai tartalmával kapcsolatos elvárásokat a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem munkatársaival pontosították. Ám ahhoz, hogy az adatbázis valid adatokat tartalmazzon muszáj módosítani az engedélyeztetési eljáráson, így azt szeretnék elérni, hogy az étrend-kiegészítő forgalomba hozatalát megelőzően a notifikációs eljárást előzze meg egy „előzetes bejelentés”. Fontos lenne, hogy az OÉTI biztonsággal ellenőrizni tudja, hogy a termék összetétele és a címkén feltüntetett szöveg megfelel a rendelet előírásainak; hasznos lenne tudni, hogy a forgalomba hozó (bejelentő) a cégadatok alapján Magyarországon elérhető, létező cég-e, hogy minőségi probléma vagy egészségkárosodás esetén felelősségre vonható legyen.

PharmaOnline
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés