hirdetés
hirdetés
2021. december. 09., csütörtök - Natália.
hirdetés

Gyógyszerköltés: rekord dőlt meg a patikákban

A gyenge évkezdés után az elmúlt 12 hónap legnagyobb gyógyszerforgalmát produkálták a patikák a márciusi vényköteles költéssel – derül ki a Hiflylabs elemzéséből a Világgazdaság szerint.

A receptköteles gyógyszerek forgalma az előző hónaphoz képest is 16 százalékkal növekedett, ugyanakkor a patikák jövedelmezősége továbbra is stagnál. A gyógyszertárak számára évről évre egyre kevésbé jövedelmező a támogatott vényköteles termékek forgalmazása. Virág Zsolt, az adatok elemzését végző Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke a Világgazdaságnak elmondta: míg 2019 januárjában egy patika a vényköteles forgalmának 12 százalékát tarthatta meg, addig idén márciusban ez az arány már csak 11,3 százalék volt.

A csökkenő jövedelmezőség nem meglepő a támogatott vényköteles gyógyszerek értékesítése esetén, mivel a hatóságok úgynevezett degresszív árrést írnak elő. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a drágább gyógyszerek után kevesebb hasznot rea­lizál a patika. Az adatok mélyére ásva Virág Zsolt szerint az látszik, hogy a gyógyszerforgalom növekedése és a jövedelmezőség közti olló szétnyílt.

A piaci folyamatok mellett a lakosság egyre inkább a korszerűbb, drágább kiszereléseket részesíti előnyben, ami a degresszív árrésszabályozás révén csökkenti a patikák jövedelmezőségét.

Márciusban az eladott gyógyszeresdobozok volumene 16,6 százalékkal nőtt, vagyis ez a mutató még a forgalmi bővülést is meghaladta februárhoz képest. Ugyanez nem mondható el éves viszonyításban, mivel a rekorder tavaly már­ciushoz képest 21,3 százalékos a dobozszámban kifejezett csökkenés. A legnagyobb forgalmat a kardiovaszkuláris, a daganatellenes szerek és a vérképzők generálták.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés