hirdetés
hirdetés
2022. július. 07., csütörtök - Appolónia.
hirdetés

Gyógyszerkivonások az EU-ban 2002–2011 között

Biztonsági okból 19 hatóanyagot vontak vissza az EU-tagállamok gyógyszerpiacairól 2002 és 2011 között, alapvetően az alkalmazásukkal összefüggő kardiovaszkuláris kockázat, májkárosító hatás vagy neurológiai-pszichiátriai eltérések miatt. Az egyedi mellékhatás-jelentések információit trendszerűen egyre robusztusabb adatok erősítik meg.

hirdetés

Történjen akár az engedélyező hatóság, akár a forgalomba hozatali engedély jogosultjának kérésére, egy már piacra került gyógyszer visszavonása olyan döntés, ami csak nyomós indokkal lehetséges. Ilyen lehet a való életben történő alkalmazás során felmerülő új biztonsági kockázat vagy jelentős gyógyszerkölcsönhatás gyakori előfordulása, ami kedvezőtlenül befolyásolja az engedélyezéskor még pozitívnak látszó előny-kockázati viszonyt. A döntés annál megalapozottabb, minél szélesebb körű információk támasztják alá – így a spontán mellékhatás-jelentések értékelése mellett klinikai vizsgálatokból, metaanalízisekből, kohorszvizsgálatokból származó adatok is.

 

Jogszabályi kötelezettség

Különvélemények

Farmakovigilanciai kérdésekben nem feltétlenül egységes az EMA és a tagországi gyógyszerhatóságok álláspontja. A vizsgált időszakban további 12 hatóanyagot visszavontak több, de nem minden EU-tagállam piacáról. Ilyen például a 15 tagországban jelenleg is forgalmazott nimesulid, amelynek alkalmazása során bizonyítottan nagyobb ugyan a hepatotoxicitás kockázata, mint más NSAID-ok alkalmazásakor, az EMA állásfoglalása szerint azonban a megfelelő betegek kiválasztásával és szoros követéssel a rizikó kezelhető. Ennek ellenére több tagország – Spanyolország, Finnország, Belgium és Írország – gyógyszerhatósága indokoltnak tartotta a nimesulid kivonását a nemzeti gyógyszerpiacról.

Az Európai Unióban engedélyezett gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyének jogosultjait 2005 óta törvény kötelezi arra, hogy az engedélykérelem dokumentációjához kockázatkezelési tervet (RMP, risk management plan) csatoljanak, amely részletesen bemutatja a forgalmazó oldaláról megvalósítandó farmakovigilanciai tevékenységet. A helyes farmakovigilanciai gyakorlat szabályozására 2012 júliusában életbe léptetett új uniós szabályozás tovább szigorítja a gyógyszer-biztonságosság értékelését a készítmények teljes életciklusa alatt. Az unió gyógyszer-engedélyező hatóságához (EMA, European Medicines Agency) beérkező mellékhatás-jelentéseket rendszeresen értékelik, és a rendelkezésre álló farmakovigilanciai adatok teljes körének számba vételével döntenek a gyógyszerek alkalmazásához kapcsolódó esetleges változtatásokról.

Brit kutatók az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az EMA, az uniós tagállamok, illetve Norvégia, Izland és Lichtenstein nemzeti gyógyszerhatóságainak honlapján, továbbá a PubMed adatbázisában angol és francia nyelven fellelhető adatok szisztematikus áttekintésével, valamint az EudraVigilance adatbázisából kézhez kapott információk alapján adnak képet arról, hogyan alakult a biztonsági kockázat miatti gyógyszervisszavonások döntés-előkészítése tíz év távlatában az EMA gyakorlatában.

 

Tíz év – közel húsz hatóanyag

A vizsgált időszakban 19 gyógyszert vontak vissza az EU piacairól – köztük ATC-besorolás szerinti gyakoriság alapján zömmel a központi idegrendszerre ható szereket (analgetikumok, antidepresszívumok, antipszichotikumok, altatószerek; n=5 hatóanyag), a váz- és izomrendszerre ható farmakonokat (nem szteroid gyulladáscsökkentők és izomrelaxánsok; n=5), valamint a tápcsatorna és anyagcsere gyógyszereit (antidiabetikumok, testtömegcsökkentők; n=4). A visszavonás elsődleges oka a gyógyszeralkalmazáshoz köthető kardiovaszkuláris történések nagy gyakorisága (n=9), a májkárosító hatás (n=4) vagy különféle neurológiai-pszichiátriai eltérések gyakori előfordulása (n=4) volt.

Az érintett farmakonok közül legtovább49 évig – a nem specifikus béta-mimetikumként ható orciprenalin és az ópiát fájdalomcsillapító dextropropoxifen volt forgalomban. A legrövidebb időt – mindössze két évet – a 2003-ban jóváhagyott COX-2-gátló valdecoxib és az obezitás leküzdésére 2006-ban engedélyezett rimonabant töltötte a piacon. A medián életciklus 23 évnek adódott.

 

Szilárdabb megalapozottság

A visszavonás hátterét 95 százalékban (n=18) egyedi mellékhatás-jelentések adták, amit az esetek kétharmadában (n=12) eset-kontroll vizsgálatok (n=4), kohorszvizsgálatok (n=4), véletlen besorolásos, kontrollos klinikai vizsgálatok (n=12) és metaanalízisek (n=5) adatai is megerősítettek. A tendencia egyértelműen azt jelzi, hogy az idő előrehaladtával egyre nagyobb szerephez jutnak a robusztus vizsgálati adatok a gyógyszervisszavonás döntésének előkészítésében. A spontán mellékhatás-jelentések természetesen továbbra is kulcsszereppel bírnak, hiszen számos nemkívánatos hatásra vagy gyógyszerkölcsönhatásra csak a napi rutinban derül fény – akkor, amikor a kezelt betegpopuláció heterogén jellegéből adódóan nagyobb valószínűséggel befolyásolják a gyógyszerhatást társbetegségek, párhuzamosan szedett egyéb gyógyszerek és különféle rizikótényezők. Az észlelt nemkívánatos hatások jellegéről és gyakoriságáról értékes kiegészítő-magyarázó információkkal szolgálnak a farmakoepidemiológiai vizsgálatok és a szisztematikus áttekintések, amelyek így megalapozottabbá teszik a visszavonás szükségességéről alkotott döntést.

 

Az EU piacáról kivont gyógyszerek 2002–2011 között

Hatóanyag

Terápiás terület

Engedélyezés

Visszavonás

Visszavonás oka

Rofecoxib

NSAID (COX-2-gátló)

1999

2004

Trombózis

Thioridazin

Neuroleptikum (α-adrenerg és dopaminerg antagonista)

1958

2005

Szívbetegségek

Valdecoxib

NSAID (COX-2-gátló)

2003

2005

Kardiovaszkuláris és bőrbetegségek

Rosiglitazon

Antidiabetikum (PPAR-agonista)

2000

2010

Kardiovaszkuláris betegségek

Sibutramin

Elhízottság kezelése (szerotonin-noradrenalin reuptake-gátló)

1999

2010

Kardiovaszkuláris betegségek

Orciprenalin

Szimpatomimetikum (nem specifikus β-agonista)

1961

2010

Szívbetegségek

Benfluorex

Étvágy- és lipidszintcsökkentő

1974

2009

Billentyűbetegség – pulmonális hipertónia

Clobutinol

Centrálisan ható köhögéscsillapító

1961

2007

QT-megnyúlás

Buflomedil

Értágító (α1- és α2- receptor-antagonista)

1974

2011

Neurológiai és kardiális betegségek (esetenként halálos kimenetellel)

Veraliprid

Neuroleptikum (és dopaminergreceptor- antagonista)

1979

2007

Neurológiai és pszichiátriai betegségek

Rimonabant

Elhízottság kezelése (kannabinoidreceptor- antagonista)

2006

2008

Pszichiátriai betegségek

Carisoprodol

Izomrelaxáns

1959

2007

Intoxikáció – pszichomotoros károsodás Függőség – visszaélések

Aceprometazin + Acepromazin + Clorazepat

Altató

1988

2011

Kumulatív mellékhatások Visszaélések –

halálesetek

Dextropropoxifen

Ópiát analgetikum

~1960

2009

Halálos túladagolás

Nefazodon

Antidepresszívum

1994

2003

Májkárosodás

Ximelagatran/ melagatran

Antikoaguláns (trombingátló)

2003

2006

Májkárosodás

Lumiracoxib

NSAID (COX-2-gátló)

2003

2007

Májkárosodás

Sitaxentan

Vérnyomáscsökkentő (endothelin-receptor-antagonista)

2006

2010

Májkárosodás

Bufexamac

NSAID

~1970

2010

Kontakt allergia

Forrás: McNaughton R et al.. An investigation into drug products withdrawn from the EU market between 2002 and 2011 for safety reasons and the evidence used to support the decision-making. BMJ Open 2014;4:e004221.

Írásunk az alábbi közlemény alapján készült:
McNaughton R et al.: An investigation into drug products withdrawn from the EU market between 2002 and 2011 for safety reasons and the evidence used to support the decision-making. BMJ Open 2014;4:e004221.

 

Dr. Bokor Dóra
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés