hirdetés
hirdetés
2020. május. 25., hétfő - Orbán.
hirdetés

Gyógyszeripari hírek: öngyilkos gondolatok, bionyomtatás

Az antidepresszánsok túlzott fogyasztásáról, emberi szövetállományról és a Boehringer Ingelheim sikeréről szól a PharmaOnline e heti hírszemléje.

hirdetés

Az antidepresszánsok pszichikai mellékhatásainak súlyos veszélyei

 A Liverpool-i Egyetem kutatása kimutatta, hogy az öngyilkos gondolatok, a szexuális problémák és az érzelmi válságok kialakulásának hátterében sokszor az antidepresszánsok indokolatlan elterjedése és mértéktelen fogyasztása áll. A felmérés során 1829 olyan személyt vizsgáltak, akik használtak már vényköteles kedélyjavító gyógyszereket. A kutatási eredmények tanulsága szerint a vizsgált személyek nagy részénél (bizonyos esetekben több mint 50 %-nál) pszichikai problémák jelentkeztek a gyógyszerek használata közben. A szakértők szerint az eredmények aggasztóak és felhívják a figyelmet az antidepresszánsok túlzott fogyasztására.

Az egyetem Pszichológiai, Egészségügyi és Szociális Intézetének szakpszichológusa és egyben a kutatás vezetője John Read professzor elmondása szerint a társadalomban a medikalizáció (az emberek az élet megszokott eseményeit, a test működésének normális folyamatait, a rossz kedélyállapotot indokolatlanul betegségként fogják fel, ezért gyógyszerekkel kezelik.) szintje vészjósló magasságokba emelkedett. Nemzetközi kutatások szerint egyes országokban minden tízedik ember vált ki vényköteles antidepresszánsokat éves szinten.

Előrelépés az élőszövetek létrehozása terén

 A Harvard Egyetem Wyss Intézete az egyetem Mérnöki- és Alkalmazott Tudományok Iskolájával közösen egy új „bionyomtatási" eljárást fejlesztett ki, amely bonyolult mintázatú háromdimenziós szövetek létrehozására alkalmas és többféle sejttípus használ fel, valamint kidolgozza az apróbb vérerek szövevényes rendszerét is. A módszer jelentős előrelépés a régóta egy helyben topogó mérnöki kutatások terén, melynek elsődleges célja olyan emberi szövetállomány létrehozása, amely alkalmas a fejlesztés alatt álló gyógyszerek hatékonyságának tesztelésre.

 A módszer megoldást jelenthet a sérült vagy beteg szövetek teljes értékű pótlásában folytatott kutatások terén is. A jövőben komputer tomográfiás vizsgálati (CT) adatokra, valamint a számítógépes CAD tervezésre támaszkodva egy gombnyomással előállíthatók lesznek a háromdimenziós nyomtatással készült szövetek, amelyek a sebészetben nélkülözhetetlenek az elhalt vagy sérült szövetek pótlására.

 A Boehringer Ingelheim kapta a Keleti Part Innovációs Díjat

A Boehringer Ingelheim Fremont-nak ítélték meg a Keleti Part Innovációs Díjat (East Bay Innovation Award) az Egyesült Államok keleti partjának kulturális megújulásában végzett kiemelkedő hozzájárulásáért. A Kaliforniai állambeli Fremontban található a Boehringer Ingelheim biogyógyszerészeti központja, amely az ipari gyártás technológiájának jelentős hányadáért felelős (pl.: gyógyszerhatóanyagok előállítása). A Boehringer Ingelheim BioXcellence™ elnevezésű központ technikai támogatást nyújt a vállalat saját termékeinek előállításában, továbbá kiszolgálja a gyártóval szerződésben álló feldolgozóipari szereplőket.

A létesítmény a biogyógyszerészeti ipar stratégiai bástyája, amely személyre szabott fejlesztési- és gyártási szerződéseket létesít partnereivel. A Keleti Part Innovációs Díj legfőbb támogatói és alapítói a Keleti Parti Gazdaságfejlesztési Szövetség, valamint a térség legjelentősebb üzleti szakfolyóirata a San Francisco Business Times. A támogatók minden évben azon élvonalbeli vállalkozásokat díjazzák, amelyek jelentős szerepet vállalnak a régió és az Egyesült Államok kulturális innovációjában.

 

Tóth Ilona
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés