hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 27., vasárnap - Adalbert.
hirdetés

Gyógyszeripari hírek: HIV, kísérleti stádiumú bőrrák terápia

Géntarápia, új gyógyszer bőrrákra, 1 millió dolláros adomány. 

hirdetés

Az új génterápia blokkolja a HIV vírust

A New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány szerint, a Pennsylvania Egyetem kutatói 12 HIV-fertőzött beteg esetében sikeresen hoztak létre genetikai módszerekkel olyan immunsejteket, melyek segítségével a betegek szervezete ellenáll a fertőzésnek mi több, csökkenti a vírus elterjedését.

A kezelés pozitív eredményeként több beteg esetében is megfigyelhető volt, hogy a továbbiakban szükségtelenné vált az antiretrovirális (AIDS gyógyszerek, úgynevezett ARV-k) gyógyszerek használata, ezért le is állították azok alkalmazását. Sőt, egyedülálló módon az egyik páciens a kezelést követően tünetmentessé is vált, a HIV vírus nem volt kimutatható a szervezetében.

Az I. fázisában járó tanulmányt a Penn Medicine, az Albert Einstein College of Medicine, valamint a cink-ujj nukleáz (kékalgákban és baktériumokban előforduló különleges enzimek, úgynevezett mesterséges restrikciós enzimek - ZFN) technológia klinikai alkalmazásának kifejlesztéséért felelős Sangamo BioSciences kutatói publikálták.

Új gyógyszer a bőrrák kezelésére

 A Journal of Clinical Oncology-ban megjelent tanulmány szerint a Johns Hopkins Kimmel Rákközpont, valamint 11 hasonló területen működő intézmény korai szakaszban lévő klinikai kutatásai egy kísérleti fázisban lévő gyógyszert tesztelnek, melynek célja hogy helyreállítsa a beteg immunrendszerét. Ugyanis a regenerált immunrendszer felismeri és megtámadja a rákos sejteket, megállítja a daganat terjedését az előrehaladott melanoma bizonyos típusaiban. A kutatásban résztvevő összes beteg esetében megfigyelhető volt a rák terjedésének lassulása, holott korábban legtöbbjük eredménytelenül részesült a hagyományos kezelésekben.

 Az előrehaladott bőrrákban szenvedő betegek, akiknek szervezete a Nivolumab gyógyszerre pozitívan reagált, átlagosan 16,8 hónappal éltek tovább a kezelést megkezdését követően. Összességében a vizsgált betegek 62%-a (66 fő a 107-ből) élt még legalább 1 éven át a kezelés megkezdése után, és 43 százalékuk (46 fő a 107-ből) volt életben két évvel később is. 33 páciensnél két év elteltével a daganat kiterjedtsége jelentős mértékben csökkent. A gyógyszert jelenleg három, III. stádiumban lévő bőrrák típus kezelésében tesztelik és alkalmazzák. 

A Bristol-Myers Squibb 1 millió dollárt ajánlott fel jótékonysági célokra

A Bristol-Myers Squibb bejelentette, hogy a 2013-ban összesen 1 millió dollárt adományozott négy nonprofit, rákos betegeket támogató szervezetnek. Az alapítványok a befolyt összegből a rákkutatás egyik új területének számító immun-onkológia fejlesztéseiket szubvencionálják.Továbbá ezekből a forrásokból finanszírozzák a betegek, valamint a kezelésükben érintett orvosok, gondozók tájékoztatását is a gyógyítás alternatív lehetőségéről. A négy szervezet (Bonnie Addario Lung Cancer Foundation , a Cancer Support Community, a LUNGevity, és a Society for Immunotherapy of Cancer) egyenként 250 000 dollár hozzájárulást kapott karitatív tevékenységeik sikeres és hatékony folytatásához.

Joseph Leveque a Bristol-Myers Squibb onkológiai üzletágának alelnöke elmondta, hogy vállalatuk elkötelezett támogatója az immun-onkológiai orvosi területnek, a kutatási fázistól kezdődően egészen addig, amíg a késztermékek eljutnak a betegekhez. Leveque kijelentette, hogy a Bristo -Myers Squibb büszke arra, hogy támogatásukkal segíthetnek a betegeknek és a gyógyításukban közreműködő orvosoknak, ápolóknak.

 

 

 

Tóth Ilona
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés