hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 10., szerda - Lörinc.
hirdetés

Gyógyszeripari átalakulások

A jövőre életbe lépő új rendszer beruházási kényszert jelent a gyógyszeripari cégeknek, ami várhatóan a kutatás-fejlesztési kiadásokra és a létszámra is kihat majd, írja a Világgazdaság.

hirdetés

Az elmúlt néhány évben a gyógyszeriparban számottevő javulás ment végbe mind a keresetek, mind a foglalkoztatás területén – nyilatkozta a Világgazdaságnak Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) elnöke. Az ipar szereplőinek ugyanakkor kihívás, hogy a gyógyszerek egyedi azonosítását biztosító új rendszer 2019-es bevezetése olyan beruházási kényszert és terhet ró rájuk, amely a kutatás-fejlesztés kiadásaira, egyéb beruházásokra, a bővülésre, illetve a foglalkoztatásra is kihathat – beszélt az ágazat problémáiról az elnök.

Az említett újfajta azonosítás, az úgynevezett szerializációs rendszer az egész piacot átrendezheti, az is előfordulhat, hogy cégek szűnnek meg, hisz a rendszer működtetésének éves költségét sokan nem tudják majd vállalni. Ennek a folyamatnak a közepén járunk, 2019 februárjában, a rendszer indulásakor tisztábban fogunk látni – tette hozzá.

A hazai gyógyszergyártás területén az elmúlt öt évben a cégek száma jelentősen nem emelkedett: 139 vállalkozás szerepel a Nemzeti Cégtárban, míg 2013-ban 136-ot tartottak nyilván. Az alkalmazottak száma pedig öt év alatt 14,6 ezerről 17,1 ezerre nőtt.
(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés