hirdetés
hirdetés
2022. december. 08., csütörtök - Mária.
hirdetés

Gyógyszerfejlesztés: fókuszban az onkológiai terápiák

Az innovatív gyógyszergyártók árbevételük húsz százalékát költik kutatásokra, ez tartalmazza a vizsgálatok finanszírozását és a beteg számára a térítésmentes terápiát, írja a Világgazdaság.

hirdetés

Csaknem hetven készítmény vár most a Nemzeti Egész­ségbiztosítási Alap­kezelő (NEAK) döntésére, a többségük az innovatív gyógyszercégekhez tar­tozik – mondta a Világgazdaságnak Kiss Árpád, az Innovatív Gyógy­szergyártók Egyesülete (AIPM) klinikai kutatásokkal foglalkozó munka­cso­portjának vezetője.

Magyar­országon évente 15-20 ezer beteg vesz részt a vizsgálatokban, számukat főként az egyes vállalatok kutatási portfóliója határozza meg. A hármas fázisú klinikai vizsgálatok esetében magasabb a projektekben részt vevő betegek száma, 50–250 között mozog országos szinten, de nem szabad elfelejteni a ritka betegségek területén végzett vizsgálatokat sem, ahol éves szinten egy-két beteg is nagy eredménynek számít – tette hozzá.

Az AIPM minden tagvállalata – szemben a piac más szereplőivel – elérhetővé teszi, hogy kutatás-fejlesztési célból mennyit költött Magyarországon. Az viszont nem egységes, hogy ezeket közvetlenül a magyar leányvállalatok keretein belül vagy egy nemzetközi cégközpontból szervezik, akár házon belül, akár CRO-kon (Clinical Research Organization) keresztül történik maga a vizsgálat.

A globális adatok alapján elmondható, hogy egy teljesen új hatóanyag kifejlesztésének ára a kezdetektől a piacra kerülésig ma már kétmilliárd euró körül mozog, az összeg nagy részét a klinikai kutatások különböző fázisai teszik ki.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés