hirdetés
hirdetés
2021. április. 23., péntek - Béla.
hirdetés

Gyógyszerészi intervenció

Milyen eredményekre vezet, ha a gyógyszerész is írhat fel gyógyszert a hipertóniás betegek részére? A kanadai kísérlet eredményeit a Circulation című szaklap közölte.

hirdetés

A University of Alberta kutatói a Rural Alberta Clinical Trial in Optimizing Hypertension (RxACTION) eredményeit publikálták; a vizsgálatban a hipertóniás betegek szokványos terápiáját hasonlították össze a gyógyszerészek által nyújtott, kiemelt támogatás hatékonyságával (A Randomized Trial of the Effect of Pharmacist Prescribing on Improving Blood Pressure in the Community: The Alberta Clinical Trial in Optimizing Hypertension). A kiemelt gyógyszerészi támogatásban részesülő betegek számára a gyógyszerészek önállóan írhattak fel antihipertenzívumokat, továbbá a gyógyszerészek aktív szerepet vállaltak a betegek menedzselésében is. Az eredmények szerint a 6 hónapos program végén a kiemelt gyógyszerészi támogatásban részesült betegek esetében szignifikánsan jobban csökkent mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás, továbbá e kiemelt támogatásban részesült betegek kétszer nagyobb eséllyel érték el a célvérnyomás-értéküket, mint a konvencionális ellátásban részesülők. (Az átlagos kiindulási vérnyomás 150/84 Hgmm, az intervenciós csoport esetében a szisztolés érték csökkenése a 6 hónap elteltével 18,3 Hgmm, a szokványos kezelésben részesülők esetében 11,8 Hgmm volt. Mindez, mint a tanulmány szerzői megjegyzik, nemcsak statisztikailag szignifikáns, de klinikailag is jelentős.)

Mint Ross Tsuyuki, a tanulmány vezető szerzője elmondja: „Kanadában a lakosság 25%-a szenved magas vérnyomástól, és a betegek harmada esetében a hipertónia nem kontrollált. Mivel a vizsgálat tanúsága szerint is a gyógyszerészek bevonása valódi esélyt jelent ezen betegek számára, itt az idő, hogy jobban hasznosítsuk a gyógyszerészek tudását.”

Alberta az első önálló törvénykezésű megye Kanadában, és mindössze a második az egész világon, ahol a gyógyszerészek kérhetik, hogy független gyógyszerrendelési jogosítványt kapjanak. A RxACTION projektbe 23 vidéki közösségből 248 beteget vontak be, kétharmadukat gyógyszerfelírási jogkörrel rendelkező gyógyszerészek kezelték, míg egyharmaduk a szokványos orvosi ellátást kapta. A kiemelt gyógyszerészi támogatásban részesülő betegek esetében a gyógyszerészek felmérték a páciensek rizikófaktorait, hipertóniával kapcsolatos oktatást nyújtottak a számukra, áttekintették gyógyszereiket és új szereket írtak fel, amennyiben azt szükségesnek tartották, továbbá rendszeres utánkövetésben is részesítették a betegeket (a szokásos kezelésben részesülők írásos felvilágosító anyagot kaptak a magas vérnyomással kapcsolatban).

Lonni Johnson, a kísérletben résztvevő egyik gyógyszerész nyilatkozata szerint a betegek nagyon elégedettek voltak a gyógyszerészek által nyújtott ellátással, kezükbe vették a hipertónia feletti kontrollt, és tisztába jöttek azzal, hogy melyik szert miért szedik, továbbá hogy milyen életmódbeli változtatásokra van szükségük. Mint Johnson egyik betege, Bernie Frost elmondja, a program során személyre szabott gondoskodásban részesült, és sokkal többet tudott meg azokról a szerekről, amiket szednie kell, valamint várakoznia sem kellett hetekig pusztán azért, hogy megújítsák a receptjeit.

A RxACTION projekt egyébként egy nagyobb study-ba illeszkedik (RxEACH), aminek az a célja, hogy azonosítsák a megye azon lakóit, akik esetében megnövekedett a vaszkuláris betegségek kockázata, majd gyógyszerészeik menedzsment-stratégiákkal lássák el őket, továbbá utánkövetést biztosítsanak számukra.

 

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés