hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Gyógyszerészek sikere a magas vérnyomás csökkentésében

Sikeres a kórházi gyógyszerészek által vezetett ingyenes, online vérnyomás-monitorozó program: a részt vevő hipertóniás betegek közül sokkal többen érik el a célvérnyomás-értéket.

hirdetés

Az amerikai szívgyógyászati társaság (American Heart Association, AHA) folyóiratában (Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes) megjelent tanulmány David J. Magid és munkatársai kutatásáról számol be. A denveri kutatók által megfigyelt páciensek az AHA megbízásából kifejlesztett, ingyenes Heart360 elnevezésű internetes eszközt használták, amire feltöltötték az otthoni vérnyomásmérőjükkel mért eredményeket, és azokat elküldték az őket kezelő egészségügyi szakembereknek. A Heart360 emellett oktatási anyagokkal, információval is ellátja a betegeket, és lehetővé teszi számukra, hogy kövessék, mennyire sikerült megközelíteniük a kitűzött eredményt.

Mint arról a kutatást ismertető medicalnewstoday beszámolt a kutatók 6 hónapig követték a magas vérnyomásos betegeket; az egyik betegcsoport – 175 fő – a Heart360 eszközt használta a vérnyomás monitorozása érdekében, és gondozásukat olyan kórházi gyógyszerészek felügyelték, akiket kiképeztek a gyógyszerelés monitorozására és korrigálására.

A kontrollcsoport – 173 fő – a szokásos kezelést kapta, ami magába foglalta azt is, hogy írott oktatási anyagokat kaptak a vérnyomás karban tartásával, a szükséges diétával és fizikai aktivitással kapcsolatban, és arra kérték őket, hogy keressék fel háziorvosukat a szükséges ellenőrzések elvégzése érdekében.

Fél év elteltével az otthoni méréseket végző és a Heart360 eszközt használó csoport 54 százaléka érte el a célvérnyomás-értékeket, míg a kontrollcsoport tagjainak csak 35 százaléka. Az egyben cukorbeteg vagy krónikus veseelégtelen páciensek vérnyomás-eredményei még ennél is jobban alakultak a gyógyszerész által ellenőrzött csoportban.

Mint a medicalnewstoday cikkírója megjegyzi: az USA-ban 76 millió felnőtt szenved magas vérnyomásban, ezek több mint fele nem éri el a kívánatos vérnyomásértékeket – van tehát tere a kórházi gyógyszerészek aktív közreműködésének.

  

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés