hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 30., szerda - Jeromos.
hirdetés

Gyógyszerész az áltudományok ellen

Felháborító, ha súlyos beteg embereket gyógyulással kecsegtetnek, álinformációkkal csapnak be, nyilatkozta a Növekedés.hu-nak Csupor Dezső szakgyógyszerész, a Szegedi Tudományegyetem oktatója.

hirdetés

Mikor és milyen céllal indult a Ködpiszkáló blog?

A dolog hobbiként indult: sok ismerős hozzám fordult gyógyászattal kapcsolatos kérdéseivel, én pedig szeretek írni. 2010 körül kezdett ez felgyorsulni, egyre több információ vált elérhetővé magyar nyelven az interneten gyógyszerekről, gyógynövényekről. Tudták, hogy én ilyenekkel foglalkozom, ezért megkérdezgettek többen is. Ezen kérdések megválaszolására hoztam létre a Ködpiszkáló blogot, mert célszerűnek tűnt, hogy ezt publikusan teszem. Egyetemi oktatóként ez egy jó gyakorlat volt számomra, hogy különböző szinteken hogyan lehet elmagyarázni ugyanazt a dolgot.

Ha visszaemlékszik a tíz évvel ezelőtti időszakra, konkrétan milyen átverések motiválták ezt a fajta ismeretterjesztő tevékenységet?

Ami legjobban felháborít, az az, amikor a nagyon beteg embert próbálják becsapni. Ha mondjuk valakit mondjuk egy körömlakk-vásárlás kapcsán csapnak be, az is sajnálatos, de maximum nem lesz szép a körme. De amikor egy daganatos, vagy egy cukorbeteget csapnak be és kiszedik az utolsó pénzét is, és nagyon jól tudni lehet már az elejétől, hogy ez nem ér semmit, az felháborító. Sokszor előfordul, én is láttam ilyet, hogy azért, mert elkezdenek hinni egy ilyen marhaságban, abbahagyják azt a kezelést, ami adott esetben meghosszabbítja az életüket, vagy javítja az életminőségüket.

Mindig hasznos lehet kiegészíteni gyógynövényes terápiával az orvosi kezelést?

Igen, az lenne jó, ha mindig kiegészítené egymást a kettő. Van, amikor a gyógynövényeknek is van létjogosultságuk, és van, hogy nincs is jobb. Például a szoptató édesanyáknál a tejelválasztás fokozására nincs gyógyszer, nincs olyan, hogy beveszek egy tablettát és majd jobb lesz. Ugyanez igaz a menstruációt megelőző tünetegyüttesre, amire sokszor fogamzásgátlót írnak az orvosok, hogy majd attól jobb lesz, pedig erre a célra is lenne hatásos, biztonságos növényi szer. Van, amikor a gyógynövény kiegészíti az orvosi kezelést, akár hatásával, vagy akár úgy, hogy lelki támogatást ad a betegnek, hogy fogyaszt valamint. Csakhogy nagyon vékony a jég aközött, hogy támogatja a beteget lelkileg meg aközött, hogy a beteget becsapják. Ha mondjuk egy daganatos betegnek adunk valami gyógynövényt, ami tudjuk, hogy ugyan nem gyógyítja meg a daganatot, de van némi segítő hatása, és a kezelés mellé a kezelés fogyasztja, és neki ez lelkileg számít, akkor ez egy előnyös dolog. De ezt csak úgy lehet csinálni, hogy kapja mellette a rendes orvosi kezelést.

A Szegedi Egyetemen gyógynövénytant is oktat gyógyszerész- és orvostanhallgatóknak. Mikor került be a képzésbe ennek az ismeretanyagnak az átadása, és átkerült-e az orvosi gyakorlatba, hogy a gyógyszeres terápiát gyógynövényekkel is kiegészítsék?

Egyelőre többen vannak azok az orvosok, akiknek nincs ott a fejében, hogy ezeket is lehet használni. Ennek pusztán az az oka, hogy az orvosképzésbe ez jó tíz éve került be. Akik korábban végeztek, azok nyilván feltétlenül nem gondolnak erre. Mindenki abból indul ki, amit az egyetemen tanult, ami azon kívül van, az bizonytalan. De van már egy olyan korosztály, akinek jó eséllyel eszébe jut, hogy tényleg, itt volt valami gyógynövény. A gyógyszerészképzésben kötelező a gyógynövénytan, az orvosin választható tárgy, de jellemzően az évfolyam kicsit több mint fele felveszi, és be is jár az előadásokra. Nem igaz, hogy előítélet van az orvostanhallgatókban a gyógynövényekkel szemben, ha kellő időben ismerik meg és kellően kritikusan – én nem reklámozni megyek oda – beilleszthető az orvoslásba, akkor van nyitottság, sőt érdeklődés is.

A teljes interjút a Növekedés.hu közli.

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés