hirdetés
hirdetés
2020. október. 24., szombat - Salamon.
hirdetés

Gyógyszer vagy étrend-kiegészítő?

Számos gyógynövény gyógyszerek és étrend-kiegészítők összetevőjeként is forgalomban van. A két termékkategóriával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket a Gyógynövénylap gyűjtötte össze.

hirdetés

Formai szempontokon kívül mi a különbség a gyógyszerek és az étrend-kiegészítők között?

A gyógyszerek betegségek kezelésére és megelőzésére használhatóak, az étrend-kiegészítők a hagyományos étrend kiegészítését szolgáló speciális élelmiszerek. Attól speciálisak, hogy koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb anyagokat, ezért első ránézésre inkább tűnnek gyógyszernek, mint élelmiszernek. Ugyanakkor gyógyhatással, betegségmegelőző hatással nem kell rendelkezniük, ilyen célra nem is ajánlhatóak, reklámozhatóak.

Mi a különbség a gyógyszerek és étrend-kiegészítők forgalomba hozatala között?

A gyógyszerek csak hatósági engedélyezés után kerülhetnek forgalomba. Ennek során igazolni kell hatásosságukat, ártalmatlanságukat. Az étrend-kiegészítők esetén nincs szükség engedélyeztetésre, nem kell igazolni vizsgálatokkal a hatásosságot, biztonságosságot, a termékek egy egyszerű bejelentés után a piacra kerülhetnek. A gyógyszerek minőségét szigorú szabályok és ellenőrzőrendszerek garantálják, az étrend-kiegészítők esetén ezek a garanciák gyengébbek. A gyógyszergyártás körülményei szigorúan szabályozottak, az étrend-kiegészítőket gyártó üzemekkel kapcsolatos előírások kevésbé szigorúak. Ugyanakkor az étrend-kiegészítőkben alkalmazható anyagok körét szabályozzák, így csak olyan anyag használható fel gyártásuk során, amelynek biztonságosságát széles körű bizonyítékok támasztják alá.

Mennyi hatóanyag lehet egy étrend-kiegészítőben?

Az alkalmazható mennyiségeket biztonságossági szempontok alapján maximálják, a minimális mennyiséget csak vitaminok és ásványi anyagok esetén írják elő. Ezekből a napi ajánlott dózis legalább 15%-át kell tartalmaznia a készítmény napi adagjának – ezzel előzik meg azt, hogy az ideálisnál jóval kisebb dózisú, előnyös hatásokkal nem rendelkező termékek kerüljenek forgalomba. Gyógynövények esetén a minimális mennyiségekre nincsenek előírások. Gyógyszerek esetén mind a felső, mind az alsó dózist szigorúan szabályozzák.

Bővebben a Gyógynövénylap portálon.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés