hirdetés
hirdetés

Gyógyszer-technológiai bravúr: habképző vérzéscsillapító

A Johns Hopkins Egyetem hallgatói különleges megoldást fejlesztettek ki a mély sérülésekből eredő, életveszélyes vérzés gyors elállítására. A kétkomponensű folyadékból a nyílt sebbe fecskendezéskor stabil hab képződik, amely a sebüregre kifejtett nyomása révén fékezi meg a vérvesztést.

hirdetés

Forrongó világunkban életeket menthet az a gyógyszer-technológiai újítás, amely alkalmasnak látszik a harctereken szerzett mély sérülésekből eredő súlyos–életveszélyes  vérzés gyors elállítására. A Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem orvosbiológiai mérnök hallgatói által kifejlesztett forradalmi vérzéscsillapító egy cukoralkohol és egy diizocianát vegyület kombinációja, amely az alkalmazás előtt egymástól elkülönítve tárolódik egy speciális kétkamrás fecskendőben. Az injekciós készülék tartályait a diákok úgy tervezték meg, hogy a bennük lévő gyógyszeranyagok harci körülmények között, legfeljebb 38 °C-os hőmérsékleten egy éven át stabilak maradjanak. Maga az injektor nagyjából akkora, mint egy táblafilc (a fehér tálára író rostirón).

A felhasználás alkalmával a két komponens még az injektorban elegyedik egymással, és rövid időn belül egy poliuretán habot képez. A sebbe fecskendezett expanziós hab kitölti a rendelkezésre álló teret, megkeményedik és a sebüregre kifejtett nyomása által megszünteti a vérzést. Ha a vérzés legalább annyira szűnik, hogy a sérülést követő első órában a teljes vértérfogat kevesebb mint fele vesszen el, már van esély arra, hogy a súlyosan sérült katonát elszállítsák és megfelelő orvosi ellátásban részesülhessen – magyarázzák a fiatal kutatók.

A sebbe fecskendezhető vérzéscsillapító habrendszert elsősorban a nyaki, hónalji és lágyéki mély sérülésekből ömlő vérzés elállítására tervezték, mert ilyen esetekben úgy az érleszorítás, mint a gyógyszerrel átitatott gézpárna hatékonysága elmarad a kívánatostól. A harcmezőn gyakran az ilyen jellegű vérzés pontos eredete sem állapítható meg biztonsággal, és a hagyományos vérzéscsillapítók nem feltétlenül juttathatók el a vérzés forrásához – magyarázza a fejlesztés indokát Sydney Rooney, a nyolc diákból álló kutatócsoport vezetője.

A csoport tavaly ősszel kötelező egyetemi gyakorlati feladatként kezdett a kutatómunkába. A mély sebek biológiai jellemzőinek pontosabb megértéséhez első lépésben egy géllel modellezték az emberi szövetet. A gélszerkezetben pálcikával vájták ki és vízzel töltötték fel az „ereket”, majd „sebet” ejtettek a gélmodellen, végül pedig a kidolgozott habrendszerrel elállították a „vérzést”.

A diákköri munkát a Johns Hopkins Egyetem orvostudományi Karához tartozó floridai gyermekkórház (All Children's Hospital) két sebész szakorvosa felügyelte. Egyikük, dr. Paul D. Danielson, aki maga is veterán katona és jelenleg a kórház gyermeksebészeti osztályának vezetője, elismerően nyilatkozott a diákok munkájáról. Életképes megoldásnak tartja egy valós problémára. Noha egyelőre még csak a prototípus készült el, a fejlesztés rendkívül ígéretes, és reményt ad arra, hogy a harctereken küzdő katonák a túlélésért folytatott harcban is jobb esélyt kapjanak.

A fejlesztést a Johns Hopkins Egyetem Orvosbiológiai Mérnöki Karának vezetősége is tudományos díjjal jutalmazta, és az egyetem vezetése engedélyt adott a prototípus állatkísérletes tesztelésére. A fiatal kutatók végső célja és álma, hogy az általuk kidolgozott vérzéscsillapító megoldás eljusson a harcterekig és valóban életeket mentsen.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

(forrás: News Medical)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés