hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Gyógyszer lehet a szentesi cseresznyepaprikából?

A kapszaicin, amitől csíp egy paprika, tulajdonképpen méreg. Óvatosan adagolva viszont elpusztítja a rákos sejteket. Lantos Ferenc egyetemi docens szerint egy szentesi növényfajtában óriási lehetőségek rejlenek. Már csak egy olyan cég kellene, amely komolyan a kutatás mellé állna.

hirdetés

– A kertészetben arról nevezetes a cseresznyepaprika, hogy olyan enzimeket termel, amelyek miatt a lisztharmat fertőzés nem tud kialakulni a növényben. Ezek az anyagok a humán gyógyászatban is nagy szerepet játszhatnak. Ha egy „behatoló" próbálja gátolni a sejt működését, akkor úgynevezett oxigéngyökök termelődnek a növény szervezetében. Az egyetlen baj ezekkel, hogy túlságosan is aktívak, az egészséges sejtet is el tudják pusztítani. A sejt védelmét azonban a magas dózisban termelődő antioxidáns, a C-vitamin fogja ellátni – magyarázta kutatásai eredményét Lantos Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának docense a délmagyar.hu portálján. 

A kutató hosszú ideje vizsgálja a szentesi cseresznyepaprikát, illetve az ilyen alanyra oltott étkezési paprikát. Évek munkája után alakult ki az a meggyőződése, hogy a mezőgazdaságban elért eredményeit az orvosok a humán gyógyászatban is alkalmazhatnák. Véleménye szerint a paprika csípősségét eredményező anyag, a kapszaicin – amelyet már jelenleg is nagy energiával vizsgálnak a világ tudósai – komoly szerepet kaphatna a rák gyógyításában.

– Az akadémián megvizsgáltuk az összes cseresznyepaprika-fajtát, és úgy találtuk, csak a szentesi tartalmaz harmonikus koncentrációban reaktív oxigénfajtákat. Azt, hogy az alany miért tudja átadni a nemes résznek, a mai napig is kutatjuk, ha rájövünk, ez majd biztos nagy visszhangot kap a nemzetközi tudományos életben – mondta. A szentesi Árpád Agrár Zrt.-ben második éve folyik a növénnyel kapcsolatos kutatás. A fajta nemesítője, a néhai dr. Szalva Péter 100 gramm termésben kimagasló értékeket, 330 milligramm C-vitamint és 6-8 ezer Scoville-egység kapszaicint mért. Csak összehasonlításként: az utóbbi érték a borsban 100-500, a világ legerősebbnek tartott Dorset Naga paprikában 1,5 millió. A kapszaicin tulajdonképpen egy méreg, de mint minden ilyen anyag, megfelelően adagolva jótékony hatású lehet, fogalmazott Lantos Ferenc.

– A szervezetbe juttatva olyan hasznos anyagok termelését serkenti, amely például a rákterápiában eredményre vezethet. A vizsgálatok során azt figyeltük meg, hogy a szentesi paprika beltartalmi anyagai megadózisban bizonyos daganatot okozó sejteknek akár 80 százalékát is elpusztíthatják. A hatóanyagot kivonva szerintem gyógyszer lehetne belőle – magyarázta az egyetem vásárhelyi karán oktató docens. Leszögezte, hogy nem maga a paprika vagy a belőle kivont kapszaicin bír gyógyító hatással, ez mindössze megtámogatja a szervezet saját védekezőképességét. Hatására ugyanis hormonális úton termelődő ellenanyagok jelennek meg a testben, amelyek a rákos sejteket növelő mechanizmust gátolják. Tulajdonképpen munkára serkenti az immunrendszert, érvelt.

Hogyan tovább? Kattintson a délmagyar.hu cikkére! 

(forrás: Délmagyar)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés