hirdetés
hirdetés
2021. december. 04., szombat - Borbála, Barbara.
hirdetés

Gyógynövények az atópiás dermatitis kezelésében

A növények kozmetikai, valamint gyógyászati felhasználása az ókorra nyúlik vissza, és bár a szintetikus szerves kémia megszületésével háttérbe szorult alkalmazásuk, a természetes eredetű készítmények napjainkban is alapvető részei a terápiának.

Az atópiás dermatitis az egyik leggyakoribb bőrbetegség, amelynek kezelése máig sem tökéletesen megoldott. A betegség jellemzően gyermekkorban jelentkezik, hátterében az immunrendszer hiperszenzitivitása, a környezeti allergénekre és pszichológiai faktorokra adott túlzott válaszreakció áll. Csecsemő- illetve gyermekkorban a betegség akut fázisban vörös viszkető bőr, papulovesiculák és exszudatív eróziók formájában jelentkezik, krónikussá válva száraz, hámló bőrt eredményez. Felnőttkorban az idült neuroderma tünetei a megvastagodott, sötétvörös, erősen viszkető körülírt bőrterület a szem és száj körül, valamint a nyakon, csuklótájt és a hajlatokban

Az atópiás dermatitis fitoterápiás kezelése jellemzően a gyulladás mérséklésére irányul. Bár erre a célra tradicionálisan nagyon elterjedt a kamilla (Matricaria recutita) kivonatának használata, csekély klinikai bizonyíték támasztja alá a hatásosságot. Egy 2 hetes követéses vizsgálat során a kamilla kivonatot tartalmazó krém hatásossága csak minimális különbséget mutatott a placebóhoz képest. Egy randomizált, kettős vak vizsgálatban hidrokortizonnal összevethető hatásosságúnak ítélték a kezelést. Hazánkban monokomponensű gyógyszerként nincs is forgalomban, ugyanakkor teaként külsőleges használata igen elterjedt. Bár időről időre megjelennek hírek potenciális allergizáló hatásáról, aggdalomra különösebb ok nincs: a kamillatea csak abban az esetben vált ki túlérzékenységi reakciót, ha a gyűjtés során más, allergizáló növény is a kamilla közé keveredik. Szintén gyulladáscsökkentő hatása miatt nyer alkalmazást a körömvirág (Calendula officinalis), amely számos kenőcs, krém hatóanyagaként hozzáférhető.

Egyes növények esetén a gyulladáscsökkentő hatást más aktivitás is kiegészíti. Klinikai vizsgálatok igazolták az orbáncfű (Hypericum perforatum)kivonatot tartalmazó krém hatékonyságát, melynek hatásában szerepet játszhat az, hogy a növény egyes vegyületei gátolják az epidermális Langerhans sejtek antigén-prezentáló képességét. Az orbáncfű mindezen túl antibakteriális hatást is kifejt, ennek révén alkalmas a felülfertőzések megakadályozására. Bár a hazai piacon még nem jelent meg termékként, a legújabb eredmények alapján perspektivikusnak tűnik a közönséges mahónia (Mahonia aquifolium) nevű észak-amerikai cserje alkalmazása. Több klinikai vizsgálatban jótékony hatásúnak bizonyult atópiás dermatitis kezelésében, részben antimikróbás hatású alkaloidjának (berberin) köszönhetően.

Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) elsősorban fekélyellenes és köptető hatása miatt ismert, azonban gyulladáscsökkentő glicirretinsav-tartalmának köszönhetően ígéretes szer lehet az atópiás dermatitis kezelésében. Egy II. fázisban lévő klinikai vizsgálat során édesgyökér standardizált kivonatát tartalmazó gélt vizsgáltak, amely jelentősen mérsékelte a betegség tüneteit. Egy nemrég piacra került, már több nyugat-európai országban forgalomban lévő készítmény 2% glicirretinsavat, szőlőlevél-kivonatot, allantoint valamint telmeszteint tartalmaz. Ez a komplex összetétel humán vizsgálatokban bizonyította csökkenti a dermatitis tüneteit.

A legújabb fitoterápiás kutatások túlmutatnak azon, amit néhány évtizeddel ezelőtt a növények atópiás dermatitis kezelésében betöltött szerepéről gondolhattunk. Ma már nemcsak a népi tapasztalat támasztja alá a növényi szerek alkalmazását, s a feltárt hatásmechanizmusok is túlmutatnak a gyulladás csökkentésén. Bár a kamillatea sokak számára (nem teljesen alaptalanul) máig „aranystandardnak” számít, a modern fitoterápia számos, bizonyítottan hatásos lehetőséget nyújt a tünetek enyhítésére.

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya, Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés