hirdetés
hirdetés
2022. október. 01., szombat - Malvin.
hirdetés

Gyógyító könnycseppek

A könny szemünk legfőbb védelmezője. Ha nincs belőle elegendő, a szem felszíne kiszárad és különféle kellemetlen panaszokat okozhat. Irritált állapotában a szem hamarabb elfárad, fokozottan érzékennyé válik huzatra, fényre és átmeneti látászavar is kialakulhat. A szem vörössé válik és gyakran égő- szúró érzéssel jár együtt. A számítógép, laptop, okostelefon hosszas és gyakori  használata, a túlzott TV nézés, a szeles, poros, cigarettafüstös vagy alacsony páratartalmú környezet (pl. repülőgép, légkondicionált helyiség) elősegítik a szemszárazság kialakulását, illetve tovább súlyosbíthatják a panaszokat.

hirdetés

A tartósan monitor előtt ülők kevesebbet pislognak, ami a szem kiszáradásához, ezáltal a látás minőségének romlásához vezet. Percenként átlagosan 17-szer pislogunk, ám ha sokáig mereven nézünk valamit, például a számítógép, az okostelefon monitorját vagy olvasunk, ez a szám 4-5-re csökken. A pislogások számának csökkenése a szemet védő „könnyfilm” felszakadásához vezet, amely száraz foltok kialakulását eredményezi. Az irritáció következtében reflexszerűen több könny termelődik, ám paradox módon a fokozott könnyezés sem segít, mivel a könny nem marad meg a szem felszínén és összetétele is megváltozik, így nem alkalmas a szemfelszín nedvességének hatékony visszapótlására.

Mi lehet a megoldás?

A panaszokat nedvesítő szemcseppek használatával enyhíthetjük. szemcseppek között igen nagy a választék, ezért néhány szempontra érdemes odafigyelnünk, hogy a számunkra legmegfelelőbb készítmény mellett dönthessünk. Lehetőleg olyan nedvesítő szemcseppet válasszunk, amely nem tartalmaz toxikus tartósítószert. (A szemcseppek leggyakoribb toxikus tartósítószere a benzalkónium-klorid, (BAK) ). 

Fontos szempont az is, milyen hosszú a hatása egy szemcseppnek. A hosszú hatástartamú készítmények kicsit ugyan drágábbak, de bőven megtérül az áruk, mivel sokkal ritkábban kell cseppenteni, sőt némelyiket már nem kell 1 hónap használat után kidobni.

A Systane Ultra már becseppentéskor megnyugtatja a szemet és hosszan tartó komfortérzetet nyújt. Benzalkónium-klorid-mentes, és félévig is használhatjuk felbontás után. A nedvesítő szemcseppek rendszeres használatával enyhülnek kellemetlen szempanaszaink, jobb lesz a látásminőségünk, és hosszú távon az esztétikailag zavaró szemvörösségünk is megszűnhet.

A főként reggel, ébredés után jelentkező panaszok, valamint a hideg, szeles időben fellépő fokozott könnyezés a túlzott párolgáson alapuló szemszárazságra jellemzőek, és a könny legkülső olajos rétegének zavarára utalnak. Ez esetben a könny térfogat pótlás és lubrikálás mellett a könny lipid rétegének pótlása is szükséges. Ebben az esetben a szintén BAK-mentes, a könny természetes lipidjeit tartalmazó Systane Balance készítmény a volumen pótlás, lubrikálás mellett a könny hiányzó olajos rétegét is pótolja, a szemfelszín védelme mellett.

A hatékony szemcsepp használata mellett érdemes bevezetni néhány életmódbeli változtatást is, melyek ugyancsak hozzájárulhatnak a tünetek enyhítéséhez: az elegendő folyadékbevitel, a tudatos, rendszeres pislogás, a szem dörzsölésének kerülése, a helyiség párásítása, az erős napsütés, a szél, a por elleni védekezés, a dohányfüstös és a légkondicionált helyiségek kerülése mind segíthetnek.(A cikket az Alcon Hungária Kft. támogatta; 134/14/p, 2014. szeptember)

 

(forrás: 1. Springs C. Novel Hydroxypropyl-Guar Gellable Lubricant Eye Drops for Treatment of Dry Eye. Adv Ther. 2010; 27(10):681-690. 2. Rolando M, Sutori S et al. Protecting the Ocular Surface and Improving the Quality of Life of Dry Eye Patients: A Study of the)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés