hirdetés
hirdetés
2023. február. 03., péntek - Balázs.
hirdetés

Grépfrútmagkivonat: jó, ha keserű és alkoholos

A grépfrút az élelmiszeripari felhasználásán túl a gyógyászatban is helyet kap: a belőle nyert grépfrútmagkivonat belsőlegesen és külsőlegesen egyaránt használható.

hirdetés

A grépfrút (Citrus x paradisi) a legfiatalabb citrusféle, amit alig 300 éve fedeztek fel, vélhetően Barbadoson. Bár a magyar neve, a citrancs, arra utal, hogy a gyümölcs a citrom és a narancs keresztezéséből született, botanikailag a pomelo és a narancs hibridjeként vezethető le az eredete.

A grépfrút C-vitaminban, egyéb vitaminokban, szerves savakban gazdag. Fogyasztható a termés húsa, készíthető belőle lé, lekvár vagy zselé, a pektinben dús héja kandírozható, a feldolgozás utáni maradványokból pedig takarmány állítható elő.

A grépfrútmagkivonat (GSE) lehetséges hatásai

Miután a héjától megfosztott grépfrútból kipréselik annak a levét, visszamarad egy szilárd állományú massza, amit korábban állatok etetésére használtak fel. Megfigyelték, hogy a grépfrút-„maradványokkal” etetett állatoknál jóval ritkábban fordultak elő különféle fertőzések, mint a többi állatnál. Ez a megfigyelés lendületet adott a grépfrúttal kapcsolatos kutatásoknak, és megszületett a grépfrút magjából és pulpájából nyert grépfrútmagkivonat (grapefruit seed extract; GSE). Napjainkban étrend-kiegészítők formájában áll rendelkezésre a GSE, és használatához számos kedvező hatást kötnek.

Forrás: Pharma Tribune (123rf)
Forrás: Pharma Tribune (123rf)

1. A grépfrútmagkivonat erős antimikrobiális hatású.

A grépfrútmagkivonattal végzett – elsősorban egyelőre in vitro − vizsgálatok eredményei igazolják, hogy a GSE hatásosan pusztít el számos baktériumot, vírust és gombát. Egy közlemény alapján a grépfrútmag kivonata 794 baktérium- és 93 gombatörzs ellen bizonyul hatásosnak (1). Egy másik publikációban arra mutatnak rá, hogy a GSE antifungális hatásossága egyes antimikotikumokéval (nisztatin) összemérhető. Erre az „univerzális” antimikrobiális hatásra vezethető vissza az, hogy a grépfrútmagkivonatokat – többek között − gombás fertőzések (candidiasis), torokfájás vagy ajakherpesz kezelésére is javasolhatják.

A GSE antimikrobiális hatásmechanizmusát − elektronmikroszkópos megfigyelésekre alapozva − egyes antibiotikumokéhoz hasonlítják: a grépfrútmagkivonattal kezelt baktériumoknál a bakteriális membrán integritásának rövid időn belül (15 perc) bekövetkező sérülése igazolható. A gombasejteknél pedig GSE indukálta apoptózisról számoltak be (2).

2. A grépfrútmagkivonat antioxidáns tulajdonságú.

A GSE bizonyos krónikus kórképek kezelésére való ajánlásának a hátterében a GSE antioxidáns hatása áll, amit eddig állatkísérletekben teszteltek. Egérmodellen bizonyították például a grépfrútban található naringinnek a sugárzás okozta oxidatív stresszel szembeni protektív hatását (2). A grépfrút oxidatív károsodásokat kivédő hatása elsősorban annak a polifenol-, illetve E-vitamin-tartalmára vezethető vissza (2).

3. Gyomorvédő hatású lehet a grépfrútmagkivonat.

A grépfrútmagkivonat fogyasztása kivédheti az alkohol vagy a stressz okozta gyomorkárosodást, derül ki állatkísérletekből (2). Úgy tűnik, hogy a hatásmechanizmus hátterében a lokális vérátáramlás fokozása, illetve a szabad gyökök károsító hatásának a kiküszöbölése áll. Emellett, a GSE elpusztítja a gyomor gyulladásos és fekélyes betegségeiben fő kóroki tényezőnek számító H. pylori baktériumot is. 

4.  A grépfrútmagkivonat szerepet kaphat a húgyúti fertőzések kezelésében.

A grépfrút antimikrobiális hatása kedvezően kiaknázható a húgyúti fertőzések kezelésében is. Egy kis betegszámú vizsgálat (n=4) alapján a két héten át tartó, nyolcóránként elfogyasztott hat grépfrútmag hozzájárulhat a húgyúti fertőzések eredményesebb gyógyulásához (2).

5. A grépfrútmagkivonat mint a kardiovaszkuláris rizikó csökkentője.

A kardiovaszkuláris nem kívánatos események fő rizikófaktoraként leírt magas koleszterinszint, elhízás, illetve a cukorbetegség kezelésében is pozitív eredményekkel járhat a GSE adagolása. Egyelőre csak állatkísérletes eredmények állnak rendelkezésre, amik humán vonatkozásainak a megerősítése további vizsgálatokat igényel − a rendelkezésre álló eredmények azonban kecsegtetőek: a GSE 31 napon keresztüli alkalmazása patkányoknál csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet, valamint hozzájárul a patkányok súlycsökkentéséhez a kontrollcsoporttal való összehasonlításban (honlap). Egy másik állatkísérlet alapján a GSE hatásossága a metforminéval összemérhető diabéteszes patkányok esetében (2).

A naringin és a naringenin miatt keserű a grépfrút(magkivonat)

A grépfrút szervezetbeni hatásainak jelentős része annak a flavanontartalmára vezethető vissza, ami a citrusfélék közötti összehasonlításban is magasnak számít: míg a grépfrútban 27 mg/100 g koncentrációban találhatók flavanonok, addig a citromban 26 mg/100 g, a lime-ban pedig 17 mg/100 g koncentrációban (3). Úgy tűnik, hogy a fehér színű grépfrútváltozatokban – ha nem is szignifikánsan, de – nagyobb mennyiségben vannak jelen a flavanonok, mint a rózsaszínű, illetve a vöröses gyümölcshúsúakban. A grépfrút flavanon-összetételében a jól ismert heszperidin és neoheszperidin is megtalálható, azonban a gyümölcsben a naringenin aglikonhoz kapcsolódóan egy diszachariddal rendelkező naringin dominál (3). Mind a naringenin, mind pedig a naringin keserű ízűek, különösen az utóbbi. Ezek a vegyületek felelnek a kedvező élettani hatású egzotikus gyümölcs jellegzetes, kesernyés ízéért is. Tudva azt, hogy a grépfrúthoz köthető pozitív hatások hátterében álló fő komponensek, a naringin és a naringenin keserűek, természetesnek tekinthető az, hogy a grépfrútmagkivonatok íze is keserű (2). Ennek értelmében a GSE készítmények keserűsége, azok naringin- vagy naringenintartalmának egyfajta fokmérője is.

A magas hatóanyag-tartalmat szolgálhatja az alkoholos kivonás

A GSE-ok előállítására többféle eljárás is kínálkozik. Az alkalmazott technológia részeként alkalmazhatnak vizes vagy glicerines kivonást, de fordulhatnak egyéb oldószerekkel, például etil-alkohollal vagy dimetil-szulfoxiddal végzett extrakcióhoz is (2, 4, 5). A fő flavanonkomponens, a naringin vízben és alkoholban való oldhatóságát tekintve ideálisnak tűnik olyan etil-alkohol-víz elegyek használata, amelyek 20−80 mólszázalékban tartalmaznak etanolt. Ezekben az etil-alkohol-víz elegyekben ugyanis a flavanon oldhatósága magasabb, mint a csak vizet vagy csak etanolt tartalmazó rendszerekben (4). Az alkoholos extrakcióval nyert GSE magas polifenol- és flavonoidtartalmáról és a kivonat antimikrobiális hatásosságáról szakirodalom is beszámol (5).

Mire utal, ha keserű és alkoholos a GSE?

A gyógyszertárban grépfrútmagkivonatos készítményt vásárlók tájékoztatásához lényeges tudni azt, hogy a készítmények – esetenként negatívumként feltüntetett − keserű íze a kivonatban található, kedvező élettani hatású naringin jelenlétére utal. Továbbá, a GSE-cseppekben lévő alkohol a magasabb hatóanyag-tartalom elérését célzó technológiai megfontolásból kerülhet egy adott készítménybe.

 

IRODALOM

1. Heggers JP, Cottingham J, Gusman J, Reagor L, McCoy L, Carino E, et al. The effectiveness of processed grapefruit-seed extract as an antibacterial agent: II. Mechanism of action and in vitro toxicity. J Altern Complement Med. 2002;8:333−40.

2. https://www.healthline.com/nutrition/grapefruit-seed-extract#Benefits; 2018. nov. 10.

3. Peterson JJ, Beecher GR, Bhagwat SA, Dwyer JT, Gebhardt SE, Haytowitz DB, et al. Flavanones in grapefruit, lemons, and limes: A compilation and review of the data from the analytical literature. J Food Compos Anal. 2006;19:74−80.

4. Zhang J, Zhang P, Liu T, Zhou L, Zhang L, Lin R, et al. Solubility of naringin in ethanol and water mixtures from 283.15 to 318.15 K. J Mol Liq. 2015;203:98−103.

5. Cvetnic Z, Vladimir-Knezevic S. Antimicrobial activity of grapefruit seed and pulp ethanolic extract. Acta Pharm. 2004;54:243−50.

Dr. Budai Lívia PhD., szakgyógyszerész, egyetemi adjunktus, Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézet
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés