hirdetés
hirdetés
2021. április. 18., vasárnap - Andrea, Ilma.
hirdetés

Gluténérzékenységre gyógyszer?

A cöliákia nem gyógyítható, ellenben megfelelő diétával tünetmentessé tehető. Egy új vakcina azonban talán mindent megváltoztat – számol be a New Scientist nyomán a Dívány.

hirdetés

Az amerikai orvos kutatók által kifejlesztett elnevezésű oltóanyag szintetikus gluténtöredékeket tartalmaz, melyeket az immunrendszer felismer, de ha fokozatosan adagolják, mégsem váltják ki a védelmi reakciót. Ez hozzászoktatja az érintett személy szervezetét ahhoz, hogy ártalmatlan anyagként kezelje a glutént.

A vakcinát eddig öt klinikai kutatás alkalmával tesztelték a tudósok, melyek biztató eredményeket mutattak. Az egyik tesztben a vizsgált nyolc kísérleti alany mindegyike kilenc darab glutént tartalmazó süteményt fogyasztott a kezelést követő három nap alatt, anélkül, hogy bármilyen rosszullét jelentkezett volna náluk, és a vérvizsgálatok sem mutattak semmilyen gyulladásos tünetet esetükben.

Egy jóval nagyobb szabású, 146 lisztérzékeny személyt érintő kutatás jelenleg is tart, az év végén fog befejeződni az Egyesült Államokban. Ebben a résztvevők felét tizenhat héten keresztül fokozatosan nagyobb mennyiségű szerrel oltják be, míg a másik fele placebo injekciókat kap.

Ken Truitt, a vakcinát kifejlesztő ImmusanT vállalat vezetője szerint az eddigi eredmények mind pozitív irányba mutatnak. Ha beválik az oltóanyag, nemsokára örökre elfelejthetjük a gluténmentes diétát – vélekedik a Dívány szerint a kutató-cégvezető.

(forrás: Dívány)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés