hirdetés
hirdetés
2021. december. 09., csütörtök - Natália.
hirdetés

Génteszt jelezheti előre az onkológiai terápia eredményességét

A kutatók elsőként azonosítottak genetikai markert – vagy szignált – a pembrolizumabra (Keytruda) adott terápiás válasz előrejelzésére.

A marker – a MMR (mismatch repair) deficiencia – többféle tumortípusban is képes előre jelezni a terápiára adott választ.

A vastagbélrákon belül az MMR-deficiens daganatok 62 százaléka kisebbedik meg pembrolizumab adására, szemben azokkal a betegekkel, akiknél ilyen genetikai szignál nem mutatható ki – utóbbi csoportban a tumor térfogata a terápia hatására nem csökken. Az egyéb MMR-deficiens daganatok esetében a válaszarányt 60 százalék körül adja meg a tanulmány.

„Ez a vizsgálat tulajdonképpen arról szól, hogy az áthidaló („bridging”) immunterápia és a genomika milyen előnyöket tartogat a betegek számára” – fogalmaz a közlemény első szerzője, dr. Dung Le (a baltimore-i Johns Hopkins Kimmel Cancer Center adjunktusa) az American Society of Clinical Oncology (ASCO) sajtóközleményében.

Az MMR-deficiencia egy sor tumortípusban előfordul, például a vastagbél, a gyomor, a vékonybél, a prosztata, a petefészek és az endometrium rákjában – írják a szerzők.

Az MMR-deficiencia vizsgálata széles körben hozzáférhető, és eredményei segítik az orvost abban, hogy nagyobb számban azonosíthassa azokat a betegeiket, akik profitálhatnak a Keytruda és más hasonló gyógyszerek alkalmazásából.

„Azzal, hogy ajtót tártunk egy új hatásos kezelési forma felé, áttörést érhetünk el a metasztatikus vastagbélrákban szenvedő betegek ellátásában, és a korábbinál jobb eredményeket érhetünk el más, eddig nehezen kezelhető tumortípus terápiájában is” – mondja dr. Le.

 

A Keytrudáról

A Keytruda (pembrolizumab) egy humanizált monoklonális antitest, mely blokkolja a PD-1 és ligandjai (PD-L1 és PD-L2) közötti interakciót. Azzal, hogy a pembrolizumab a PD-1 receptorhoz kötődik és blokkolja a receptorligandokkal történő interakciókat, megszünteti az immunválasz – és ezen belül a tumorellenes immunválasz – PD-1-mediált gátlását.

(Forrás: Drugs.com, FierceBiotech)

Dr. S. I.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés