hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Genomikai eredmények segíthetnek az ópiátfüggőség feltárásában

Egy amerikai kutatócsoport genomikai vizsgálata során olyan régiókat azonosított, amelyek az ópiátfogyasztás és -függőség, valamint bizonyos neuropszichiátriai vonások közötti kapcsolat kialakulásáért felelősek.

hirdetés

A Yale Department of Psychiatry (New Haven, Connecticut, USA) kutatócsoportja a Molecular Psychiatry folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy genetikai kapcsolatot tártak fel az ópiátfüggőség és egyes neuropszichiátriai jellemzők között.

Az Egyesült Államokban évente 40 ezren, azaz naponta 115-en vesztik életüket az ópiátok fogyasztása következtében vagy azzal összefüggésbe hozható ok miatt. A kábítószer-túladagolás az egyik vezető halálok az országban, ezért az ópiátfogyasztás biológiai mechanizmusainak tisztázása segítheti a prevenciós stratégiák, kezelések fejlesztését. A Yale Department of Psychiatry kutatói vizsgálatuk során több mint 40 ezer ember genomját elemezték, akik között ópiátfüggők, ópiátokat fogyasztó, de nem függő személyek, illetve ópiátokat soha nem fogyasztó személyek mintái voltak.

Fotó: stock/archív
Fotó: stock/archív

 Az eredmények szerint az rs9291211 génváltozat kapcsolatot mutatott az ópiátfogyasztással, és azért érdekes, mert korábbi vizsgálatok a depresszióval, az alkoholfogyasztással és neurotikus tünetek megjelenésével hozták összefüggésbe. Ugyancsak kapcsolatot tártak fel a kutatók az ópiátfogyasztás és az SDCCAG8 között, ami pedig jelenlegi ismereteink szerint neuropszichológiai vonatkozásban a kockázatvállaló viselkedésformákkal és a szkizofréniával mutat összefüggést. A jelenlegi vizsgálat egy 800 kutatót foglalkoztató óriásprojekt része, melyben az Alzheimer-kór, az autizmus, a bipoláris zavar és a szkizofrénia genetikai hátterét próbálják alaposabban feltárni.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés