hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Gélbe csomagolt pancreas-sejtek válthatják az inzulin injekciókat

Állatkísérletek az inzulin-injekciók kiváltásának ígéretével kecsegtetnek. Alginát-származékba csomagolt hasnyálmirigysejtek beültetésével ugyanis kivédhető az immunrendszer transzplantált sejtek elleni támadása, miközben hónapokon keresztül fenntartható az inzulintermelés.

hirdetés

A Nature Medicine folyóiratban publikált állatkísérletes eredmények, illetve a Nature Biotechnology folyóiratban közölt, biopolimer fejlesztéssel kapcsolatos információk a jövőben forradalmasíthatják az 1-es típusú cukorbetegség kezelését.

Az inzulint termelő Langerhans-sziget-sejteket speciális biopolimerbe csomagolva sikerül kivédeni az immunrendszer transzplantált sejtekkel szembeni támadását. Egerekben a gélbe ágyazott, beültetett hasnyálmirigy sejtek mintegy hat hónapon át nem esnek áldozatul az immunrendszernek, és megőrzik működőképességüket, azaz a vércukorszint függvényében választják el az inzulint.

A Massachusetts-i Technológiai Intézet (MIT; Massachusetts Institute of Technology), a Bostoni Gyermekkórház, illetve a Harvard Egyetem közös munkájának eredményeként született innovatív megoldás az inzulin injekciók kiváltásával, a betegség hosszabb távú eredményes kezelésével és a beteg-compliance növelésének lehetőségével kecsegtet.

 

Már korábban is próbálkoztak hasnyálmirigy-sejtek beültetésével

 

A belső elválasztású hasnyálmirigy sejtek beültetésével kapcsolatos kísérletek nem új keletűek, már eddig is több száz humán próbálkozásról számoltak be. Az eddigi siker azonban közel sem volt teljes, ugyanis nem sikerült az immunrendszeri felismerést és az azt követő immunrendszeri támadást kiiktatni. Mivel a beültetett, inzulint termelő sejteket idegenként azonosította az immunrendszer, azonnal támadásba lendült ellenük. Eddig a sok mellékhatással járó, immunszuppresszáns hatóanyagok hosszú távú alkalmazása volt a kihívásra adott terápiás válasz.

 

Az innováció: a gélbe csomagolás technológiája

 

Áttörést jelentett az a felismerés, hogy a hasnyálmirigy sziget-sejtek alkalmas biopolimerbe való csomagolása megvédi a sejteket az immunrendszertől, ugyanakkor lehetővé teszi a cukor és a proteinek gélburkon keresztüli szabad áramlását, azaz nem akadályozza azt, hogy a sejtek a környezet szükségletétől függően válasszanak el inzulint.

A kutatók a barna algákból kinyert alginátok szerkezetének molekuláris szintű módosításával, a polimer láncokhoz triazol-tiomorfolin-dioxid kapcsolásával állították elő azt a polimert, amibe sikeresen csomagolhatók az inzulint termelő sejtek.

A módosított alginátba zárt sziget-sejteket ép immunrendszerű egerek hasüregébe ültetve a sejtek azonnali inzulin-termelésbe kezdtek, és 174 napon keresztül, a vizsgálat teljes időtartama alatt fenntartották aktivitásukat

A kutatók sziget-sejteket nem tartalmazó, „üres” gélkapszulákat implantáltak nem-humán főemlősökbe, és hat hónap elteltével sem tapasztalták a módosított alginát alapú kapszulák hegesedését, azaz ebben az esetben sem lépett támadásba az immunrendszer – valószínűleg a triazol-gyűrű immunrendszeri felismerést gátló funkciójának köszönhetően.

 

Forrás: MNT

Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés