hirdetés
hirdetés

Friss miniszteri rendeletek

Új miniszteri rendeletek jelentek meg a Magyar Közlönyben 2017. június 12-én az egészségügyi és a gyógyszerhulladékok kezelésével kapcsolatban, adja hírül a hgysz.hu.

hirdetés

11/2017. (VI. 12.) EMMI rendelet a lakossági gyógyszerellátás során képződött gyógyszerhulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről

Az új rendelkezések alapján a lakosságnál keletkező gyógyszerhulladéknak két típusát különböztetjük majd meg. Az első típusba az eddig is ismert, és már jelenleg is gyűjtött hagyományos gyógyszerhulladék tartozik, míg a második típusba kerülnek az injekciós tűk, az injekciós fecskendők, a tűvel ellátott injekciós fecskendők, és az infúziós szerelékek.

A hagyományos gyógyszerhulladék gyűjtését a közforgalmú és fiókgyógyszertárak mellett az intézeti gyógyszertárak közvetlen lakossági ellátást biztosító részlegei, valamint a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazást bonyolító üzletek végzik majd.

A második típusba tartozó gyógyszerhulladékot a járó-, és fekvőbeteg szakellátást nyújtó egészségügyi intézményeknek kell majd gyűjtenie. Ezen intézmények feladata lesz, hogy olyan speciális hulladékgyűjtő helyeket alakítsanak ki, ahol a lakosság a szakszemélyzet segítsége nélkül is el tudja helyezni ezt a fajta gyógyszerhulladék típust.

Újdonság még a jelenleg érvényben lévő szabályozáshoz képest, hogy a gyógyszergyártóknak a lakosság részére tájékoztatót kell majd elhelyezniük a gyógyszerhulladékok gyűjtéséről a gyógyszertárakban és a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazó helyeken.

A további változásokról hgysz.hu-n olvashat.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés