hirdetés
hirdetés
2022. január. 23., vasárnap - Zelma, Rajmund.
hirdetés

Fontos gyógyszerfejlesztések maradnak el

A WHO által azonosított, tizenhat legnagyobb egészségügyi rizikót jelentő betegség közül tízzel jelenleg nem foglalkoznak a gyógyszerfejlesztők, írja összeállításában az Infostart.

A Nipah-vírus légzőszervi tüneteket és agyvelőgyulladást is okozó, akár 75 százalékos halálozási aránnyal járó patogén. Habár a kilencvenes évek vége óta ismeri a világ és a közelmúltban már Kínában is megjelent, még mindig nincsen rá sem oltás, sem gyógymód. Az új koronavírushoz hasonlóan zoonózissal képes gyümölcsevő denevérekről emberre terjedni: a bangladesi és indiai helyi járványokat valószínűleg datolyapálmalé fogyasztása okozta. A Nipah lehet a következő koronavírus.

Jayasree K Iyer, a holland Access to Medicine nevű nonprofit cég vezetője a The Guardian cikkében a következőképp beszél róla: "A Nipah-vírus egy újabb, terjedőben levő, nagy aggodalomra okot adó vírus. Bármelyik pillanatban berobbanhat. A következő pandémia gyógyszerrezisztens infekció is lehet."

A Nipah-vírussal jelenleg egy gyógyszercég sem foglalkozik.

Az Access to Medicine frissen megjelent jelentése szerint a 16 legnagyobb veszélyt jelentő megbetegedés közül tízre senki sem fejleszt jelenleg gyógymódot. A betegségek a következők:

  • arénavírusos vérzéses láz
  • krími-kongói vérzéses láz
  • hasadékvölgyi láz
  • súlyos láz trombocitopéna-szindrómával
  • egyéb bunyavírusos betegségek
  • MERS-CoV2
  • SARS
  • egyéb filovírusos betegségek
  • Nipah-vírus
  • egyéb henipavírusos betegségek

A tizenhatos lista további hat tagja körül a koronavírusokra jelenleg 63-féle gyógyszert, diagnosztikai eszközt vagy vakcinát fejlesztenek, ami főként az új koronavírusnak köszönhető. Marburg marburg vírusra és enterovírusokra egy-egy, zikára és chikungunya-lázra négy-négy, ebolára hat készítményt vagy diagnosztikai módszert készítenek elő.

A szervezet szerint már jó ideje lehetett tudni, hogy a koronavírusok közül kerülhet ki a következő pandémiát okozó patogén, mégis teljesen felkészületlenül ért mindenkit az, amikor a jelenlegi helyzet előállt. Miközben a járvány kirobbanásakor egyetlen készítmény sem állt kutatás vagy fejlesztés alatt, pár hónap alatt számos szert készítettek el akkor, amikor kiderült, mekkora szükség van ezekre.

Az antibiotikum-rezisztencia szintén komoly problémát jelenthet hamarosan.

"Vannak olyan antibiotikumaink, amelyek még mindig működnek, de az idő egyre fogy a helyettesítők kifejlesztésére” – idézi Iyert az Infostart.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés