hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 08., szombat - László.
hirdetés

Folytatódhat a szezonális oltási kampány

Az Európai Gyógyszerügyi Hatóság tájékoztatása szerint nem bizonyítható, hogy az influenza elleni vakcina okozta az olaszországi idős betegek halálát.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (EMA) Farmakovigilanciai Kockázatértékelő Bizottságának (PRAC) értékelése szerint nem bizonyítható, hogy ok-okozati kapcsolat lenne a Novartis által gyártott influenza elleni vakcina beadása és a súlyos nemkívánatos események – köztük több idős beteg halála – között.

Az Olaszországi Gyógyszerügyi Hatóság (AIFA) november 27-én a Fluad® oltóanyag két gyártási tételét felfüggesztette. A betegbiztonsági óvintézkedést három haláleset és egy súlyos nemkívánatos esemény indokolta, amelyek mindegyike röviddel az oltás beadását követően jelentkezett az érintetteknél. Az inaktivált vírust tartalmazó oltóanyag oki szerepét a betegek részletes kórtörténetének tükrében vizsgálva a PRAC arra a megállapításra jutott, hogy az oltás beadása és a halálesetek között nincs bizonyítható ok-okozati kapcsolat. A szóban forgó oltóanyagot a 65 év felettiek immunizálására alkalmazzák, elsősorban olyanok körében, akiknél egyidejűleg többféle betegség fennáll, így fokozott az influenzavírus-fertőzés szövődményeinek kockázata.

A PRAC szakértői által lefolytatott biztonságossági felülvizsgálat megnyugtató eredménye alapján a szezonális oltási kampány folytatódhat az EU tagországaiban. Olaszországban az oltóanyag mintegy 4 milliónyi dózisa vár beadásra. Ausztriában, Németországban és Spanyolországban szintén a Fluad® az idei influenzaprevenció egyik eszköze.

Az influenzavírus-fertőzés az idősek és a krónikus betegek körében fenyeget a legnagyobb veszéllyel – beleértve a súlyos szövődményeket és a halálos kimenetelt is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint az évenkénti influenzajárványok világviszonylatban mintegy 3–5 millió súlyos megbetegedést és 250 000–500 000 közötti halálesetet okoznak. A fertőződés és a súlyos–életveszélyes szövődmények kivédésének leghatásosabb eszköze a vakcináció.

(Forrás: Európai Gyógyszerhatóság)

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés