hirdetés
hirdetés
2023. február. 05., vasárnap - Ágota, Ingrid.
hirdetés

Fókuszban a klinikai gyógyszervizsgálatok

Gyógyszerek előállítása 3D nyomtatóval, kiberfenyegetés a gyógyszeriparban – a klinikai farmakológia legfontosabb eredményei mellett idén különleges témák is előtérbe kerülnek a Magyar Klinikai Farmakológusok Kongresszusán. A háromnapos tanácskozás csütörtökön kezdődött Debrecenben.

hirdetés

A Debreceni Egyetem évtizedek óta a klinikai farmakológia vezető központja, ezért a Magyar Klinikai Farmakológusok Kongresszusának 21 éve Debrecen ad otthont. Az idei tanácskozásra csaknem 500 szakember érkezett, hogy megvitassa és megismerje az ágazat újdonságait.

Az utóbbi években a biológia hatóanyagok kutatására, kifejlesztésére nagy figyelem irányul, ezért a biológiai terápiák kapcsán van a legtöbb klinikai vizsgálat. Emellett bár napjainkban még tömeg gyógyszergyártás történik, de a távlati cél a személyre szabott orvoslás, az egyedi gyógyszerek alkalmazása – mondta a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján Kovács Péter, a konferencia szervezőbizottságának elnöke.

A Debreceni Egyetem professzora úgy fogalmazott: a klinikai farmakológia az a tudomány, ami összekötő híd az elméleti gyógyszerkutatás és a klinikai alkalmazás, a gyógyítás között.  A kutatók által kifejlesztett gyógyszerjelöltek alkalmasságát és hatásosságát szigorú szabályok szerinti klinikai gyógyszervizsgálatokkal ellenőrzik. A kongresszus szakmai programja lehetővé teszi a szakterület legfontosabb eredményeinek áttekintését, a várható hazai és nemzetközi változások megismerését.

Vecsernyés Miklós, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar dékánja arról beszélt, hogy a klinikai farmakológia vizsgálatok csapatmunkát igényelnek. A gyógyszer hatásosságának és mellékhatásának kimutatására törekszünk, ennek megfelelő igazolására, azért, hogy ne hamisítsanak semmit és ne kerüljön be a rendszerbe olyan, ami nem valós. A gyógyszerbiztonság rendkívül fontos és ebben a gyógyszerésznek meghatározó szerepe van, hangsúlyozta a dékán.

A Magyar Klinikai Farmakológusok XXI. Kongresszusa december 7-ig tart a Kölcsey Központban.

 

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés