hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 10., szerda - Lörinc.
hirdetés

Fokozza a vérzésveszélyt, ha az NSAID-ok mellett mást is szed a beteg

A nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) alkalmazásához kapcsolódó gasztrointesztinális vérzésveszély szignifikánsan nő, ha a beteg más gyógyszert is szed egyidejűleg.

hirdetés

A nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) alkalmazásához kapcsolódó gasztrointesztinális vérzésveszély szignifikánsan nő, ha a beteg más gyógyszert is szed egyidejűleg – tudatosítja az NSAID-kezelés egyik jól ismert nemkívánatos hatását egy, az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság hivatalos lapjában, a Gastroenterology című folyóirat októberi számában megjelent tanulmány.

Dr. Gwen Masclee, a rotterdami Erasmus Medical Center kutatóorvosa és munkatársai egy önkontrollos esetsorozat-vizsgálat keretében közel 115 ezer olyan beteg gyógyszerszedési adatait tekintették át, akiket a gyomor-béltraktus felső szakaszán kialakult vérzés miatt kezeltek. A gyógyszerrendelési információk alapján a következő megállapításokra jutottak:

  • A COX-1 és a COX-2 enzimet egyidejűleg blokkoló nem szelektív NSAID-ok önmagukban alkalmazva is gyakrabban okoznak gasztrointesztinális vérzést, mint a szelektív COX-2-gátlók vagy a kis dózisú aszpirinkezelés.
  • A kombinációs kezelés szignifikánsan növeli a vérzés kockázatát. A vérzésveszély a nem szelektív COX-gátlók és a szteroid gyulladáscsökkentők párhuzamos alkalmazásakor a legnagyobb.
  • A kombinációs kezeléshez társuló gasztrointesztinális vérzésveszély mindig nagyobb a nem szelektív, mint a szelektív COX-inhibitorok vagy a kis dózisú aszpirin alkalmazásakor.
  • Jelentősen nő a vérzés esélye, ha kortikoszteroidok, aldoszteron-antagonista diuretikumok vagy antikoagulánsok mellé szed a beteg nem szelektív NSAID-ot vagy kis dózisú aszpirint, a szelektív COX-2-gátlók ugyanilyen alkalmazásához azonban nem társul hasonló kockázatnövekedés.

A fenti rizikótényezők szem előtt tartása hozzájárulhat a betegbiztonság javításához, különösen az idősebbek esetében, akiknél a nem szteroid gyulladáscsökkentők gyakorta részei a komplex gyógyszeres terápiának. A szerzők álláspontja szerint a vérzésveszélyt mindig személyre szabottan kell értékelni. Fokozott kockázat esetén az NSAID-ok alkalmazását lehetőleg kerülni kell, vagy legalábbis a lehető legkisebb hatásos adagra és a lehető legrövidebb időtávra kell korlátozni.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

(forrás: World Pharma News)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés