hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

Főbb gyógynövény-gyógyszer interakciók A-tól Z-ig

A gyógynövényalapú készítmények számos esetben a terápia szerves részei, a gyógyszeres kezelések kiegészítői. Tény azonban, hogy a gyógynövények használata gyógyszerekkel kialakuló interakciókhoz is vezethet, amire a gyógynövényalapú készítmények patikai ajánlása során tekintettel kell lenni.

hirdetés

Egyelőre a gyógynövény-gyógyszer kölcsönhatások ismeretanyaga számos szürke folttal teli területnek számít, noha néhány, gyakrabban előforduló interakció már ismert. Ezek arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyógynövényes patikaszerek vásárlása során a véralvadásgátlót, antidiabetikumot vagy antihipertenzív szert szedő betegeknél óvatossággal kell eljárni.

Áfonya

Az áfonyás készítmények szedése meghosszabbíthatja a vérzési időt. Ennek elsősorban akkor van jelentősége, ha a páciens K-vitamin-antagonista típusú véralvadásgátlót szed. Ez esetben a vérzési idő rendszeres ellenőrzésére hangsúlyt kell fektetni (1).

Édesgyökér

A Glycyrrhiza glabra nagyobb mennyiségeinek a fogyasztása mineralokortikoid túlsúlyhoz és következményes hipokalémiához, vérnyomás-emelkedéshez vezethet (1, 2). Az édesgyökér nagyobb dózisainak alkalmazásakor fellépő gyógyszer-interakciók elsősorban a hipokalémiával függnek össze; több hatóanyagcsoport esetén kell számítani kölcsönhatásra; így például a szívglikozidoknál és a diuretikumoknál. Egy vizsgálat arra mutat rá, hogy a hidroklorotiazid (25 mg/nap) és az édesgyökér (32 g/nap) két héten át tartó együttes alkalmazása jelentős és potenciálisan veszélyes káliumszint-csökkenéshez vezet (2).

Emellett az édesgyökér a K-vitamin-antagonista véralvadásgátók hatásának fokozódásához vezethet (2).

Állatkísérletek és in vitro eredmények alapján az édesgyökér kivonata a dopamin- és noradrenalinszintek emelkedését, illetve a szerotonin-visszavétel gátlását okozhatja, így az antidepresszáns hatóanyagokkal való kölcsönhatása nem zárható ki (2). 

Összességében: magas vérnyomásos betegeknél, vesebetegeknél, illetve szívglikozidokat szedőknél kerülendő az édesgyökér alkalmazása (2).

Fokhagyma

A fokhagyma alacsony dózisú acetilszalicilsavval, nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel (NSAID) vagy K-vitamin-antagonista véralvadásgátló hatóanyagokkal történő együttes alkalmazása a vérzési hajlamot fokozhatja.

Leírták, hogy a fokhagymás készítmények izoniaziddal való együttes szedése negatívan befolyásolhatja az izoniazid hatását. 

Továbbá kedvezőtlenül hathat a fokhagyma az AIDS terápiájában alkalmazott hatóanyagok (pl. indinavir, nevirapin, ritonavir) szervezetbeni sorsára (1). 

Fűrészpálma

A fűrészpálma-alapú készítmények szedésekor a szakirodalom az antikoagulánsokkal és a trombocitaaggregáció-gátlókkal kapcsolatban hatásfokozódásban megnyilvánuló interakciókat ír le. 

Emellett a fűrészpálma kivonatai gátolják a CYP450 3A4, 2D6 és 2C9 enzimek aktivitását, ilyen módon az ezeken metabolizálódó hatóanyagok szervezetbeni szintjét emelhetik (1). 

Ginzeng

A ginzeng koffeines készítményekkel való együttes alkalmazása a szívfrekvencia és a vérnyomás emelkedését idézheti elő.

A ginzeng és a kumarin típusú véralvadásgátlók között a véralvadásgátlók hatását csökkentő kölcsönhatás áll fenn. A ginzenget szedő betegeknél kiemelten fontos a véralvadási paraméterek rendszeres monitorozása, a gyógyszeradagok esetleges változtatása; a ginzenges szerek szedésének abbahagyását követő 14. napig.

A ginzeng hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez, így az antidiabetikumokkal való együttes adagolása a vércukorszint jelentős esését okozhatja; erre a gyógyszeres terápia beállítása során figyelemmel kell lenni (1).

Goji

A gojibogyó természetes vérhígítóként is ismert superfood. A növény szárított formában, gyümölcsléként vagy lekvárként való alkalmazása (már napi 6–18 g/nap friss termésnek megfelelő mennyiségben is) jelentősen meghosszabbíthatja a vérzési időt. K-vitamin-antagonista véralvadásgátlót szedő betegeknél, illetve műtéteket megelőzően javasolt a goji fogyasztását mellőzni (1, 3).

Gránátalma

A gránátalma vérnyomáscsökkentő hatású összetevőket tartalmaz. Amennyiben a vérnyomáscsökkentőt szedő beteg a gyógyszere mellett gránátalmás készítményt is fogyaszt, hatásfokozódás és jelentős mértékű vérnyomásesés következhet be (1).

Elsősorban in vitro kísérletek és állatkísérletek alapján számoltak be arról, hogy a gránátalma és a belőle készült kivonatok képesek befolyásolni a citokróm P450 3A4-en és a 2C9-en keresztül metabolizálódó hatóanyagok szervezetbeni sorsát. Ezeknek az interakcióknak a gyógyszeres terápiában való jelentősége – egyelőre – nem megalapozott (1, 4). 

Gyömbér

A gyömbér csökkentheti a vércukorszintet, és az antidiabetikumokkal való együttes alkalmazása jelentős vércukorszintesést idézhet elő.

A gyömbér hatással van a vérzékenységre is. A gyömbéres készítmények alacsony dózisú acetilszalicilsavval, nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel (NSAID) vagy K-vitamin-antagonista véralvadásgátló hatóanyagokkal történő együttes szedése a vérzési hajlamot fokozhatja (1). 

Kasvirág

Az Echinacea purpurea a citokróm P450 enzimrendszer induktora. Vizsgálatok alapján a kasvirágos készítmények szedése hatással lehet a CYP1A2 és a CYP3A4 szubsztrát gyógyszermolekulák szervezetbeni sorsára, és enyhe csökkenést idézhet elő a hatóanyagok plazmakoncentrációiban. Úgy tűnik azonban, hogy ennek a farmakokinetikai interakciónak a mindennapi gyógyszerelési gyakorlat szempontjából nincs nagy jelentősége (1).

A szakirodalom leírja, hogy a kasvirágos készítmények koffeinnel való együttes bevétele felerősítheti a koffein hatását és az esetleges mellékhatásait; a következmény – többek között – heves szívdobogás, fejfájás lehet (1).

Ördögnyelv 

Az elsősorban fogyasztószerként alkalmazott ördögnyelvben található glükomannán, a rostokra jellemző módon, adszorpció révén számos hatóanyagot megköthet, azok intesztinális felszívódását és biohasznosíthatóságát csökkentheti (2).

Páfrányfenyő

A Ginkgo biloba esetén elsősorban a vérzékenységre ható gyógyszerekkel számoltak be kölcsönhatásokról. Az alacsony dózisú acetilszalicilsavval, K-vitamin-antagonista véralvadásgátlókkal vagy NSAID-okkal való együttes alkalmazás a gyógyszerek hatáserősödéséhez, fokozott vérzékenységhez vezethet.

A páfrányfenyős készítmények fokozhatják a görcskészséget (1, 3). Ennek antikonvulzív gyógyszereket szedő betegeknél van jelentősége. Például a gabapentin és a páfrányfenyő együttes adagolását a szakirodalom mérsékelt súlyosságú interakcióként írja le, és a két szer együttes adagolásának kerülését javasolja (3). 

Zöld tea

A zöld tea koffeintartalmára visszavezethetően több gyógynövény-gyógyszer interakcióval is számolni kell. A zöld teás készítmények központi idegrendszeri stimulánsokkal való együttes alkalmazása kerülendő.

A zöld tea és a vaskészítmények együttes alkalmazása gátolja a vas bélből való felszívódását, csökkenti annak biohasznosulását. Bevételükkor legalább 2 órás időbeli eltérés megtartása ajánlott (1).

A zöld tea nagy dózisokban (napi 2 liter vagy több) való alkalmazása kontraindikált a K-vitamin-antagonista véralvadásgátlókat szedő betegeknél. Leírták, hogy a zöld tea magas K-vitamin-tartalma a warfarint szedő betegeknél az INR-érték csökkenését okozhatja (1,2).

A gyógynövények és gyógyszerek közti interakciók egyes esetekben kedvezően kiaknázhatók a gyógyszeres terápia sikere érdekében. Erre példa az, hogy a tamoxifen és a zöld teából kinyert epigallokatechin-gallát (EGCG) kombinációja szinergista citotoxikus hatást fejt ki ösztrogénreceptor-negatív emlőrákos sejtek esetén (1, 5).

 

IRODALOM

  1. Was Nahrungsergänzungsmittel verschweigen dürfen…; Verbrauchszentrale NRW; 2018.
  2. Melanie A. Jordan (2013). Interactions with Drugs and Dietary Supplements Used For Weight Loss, Drug Discovery, Prof. Hany El-Shemy (Ed.), ISBN: 978-953-51-0906-8, InTech, DOI: 10.5772/51145. http://www.intechopen.com/books/drug-discovery/interactions-with-drugs-and-dietary-supplements-used-for-weight-loss
  3. www.drugs.com; 2021. május 3.

4. Srinivas NR. Is pomegranate juice a potential perpetrator of clinical drug-drug interactions? Review of the in vitro, preclinical and clinical evidence. Eur J Drug Metab Pharmacokinet. 2013; 38:223–9.

5. Suganuma M, Saha A, Fujiki H. New cancer treatment strategy using combination of green tea catechins and anticancer drugs. Cancer Science 2011; 102:317–23.

Dr. Budai Lívia PhD. , szakgyógyszerész, egyetemi adjunktus, Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézet
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés