hirdetés
hirdetés
2021. április. 17., szombat - Rudolf.
hirdetés

Kijárási korlátozás elrendelésére kizárólag a kormány jogosult

Fertőtlenítőt gyárt a MOL, nő az intenzív-kapacitás

Növelik a hazai intenzív-ellátási kapacitást, a többi közt erre adott utasítást az operatív törzs. A MOL megkezdte a fertőtlenítőszerek gyártását.

hirdetés

Lakatos Tibor rendőr ezredes az operatív törzs március 25-ei ülését követően újfent jelezte, hogy a kormány újabb 15 milliárd forintot különített el a védekezésre, ahogy az már a Magyar Közlönyben is megjelent. Elmondta, hogy a kiskunhalasi konténerkórházba már beszerelték a lélegeztetéshez szükséges eszközöket, és a Hungexpo területén berendezett 330 fős ideiglenes kórház berendezése is jól halad.

Mint szavaiból kiderült, a szabályok be nem tartása miatt eddig két főt figyelmeztettek és 26 fővel szemben intézkedtek, 157 érintettnél pedig szabálysértési feljelentést tettek. A helyi kijárási tilalmak elrendelését áttekintik.

Kijárási korlátozás elrendelésére kizárólag a kormány jogosult
Magyarország Kormánya mindent megtesz a koronavírus-járvány terjedésének lassítása, a magyar emberek egészségének megvédése érdekében, ehhez – az Operatív Törzs javaslatai alapján – kellő időben meghozta és ezután is meghozza a szükséges intézkedéseket. A katasztrófavédelmi törvény rendelkezései szerint veszélyhelyzetben, a katasztrófa elhárításához szükséges mértékben és területen a kormány vezethet be rendkívüli intézkedéseket. A kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben a hatályos jogszabályok szerint a lakosság közterületi tartózkodására vonatkozó korlátozás, illetve tilalom, mint rendkívüli intézkedés elrendelésére is egyértelműen a kormány jogosult. (Forrás: Miniszterelnökség)


Müller Cecília tisztifőorvos megismételve a reggeli adatokat, elmondta: 226-ra emelkedett a fertőzött személyek száma, és elhunyt egy brit állampolgár.  Így már 10 ember halt meg a koronavírus miatt. Müller szerint minden esetben krónikus betegségek álltak a háttérben, amelyekre a koronavírus "csak rárakódott és ráerősített." Azt is elmondta, hogy az idősotthonok lakói különösen nagy veszélynek vannak kitéve, ezért fontos, hogy jobban figyeljenek a védekezésre, legalább másfél méterre álljanak egymástól. 

A törzs szerdai tájékoztatóján Ratatics Péter, a MOL ügyvezetői igazgatója bejelentette, az elmúlt időkben azon dolgoztak, hogy a MOL almásfüzitői gyárában fertőtlenítőszereket tudjanak gyártani. Ez sikerült; napi 50 ezer litert gyártanak, amivel a következő 2-3 hónapra a teljes országot el tudják látni. Tárgyakat is tudnak ezzel fertőtleníteni, de az emberi bőrre is jó lehet a szer.

 

A MOL által 2020. március 25-én közreadott felvételen MOL Hygi fertőtlenítőszert tart a kezében egy dolgozó a cég almásfüzitői gyárában (MTI / MOL)
A MOL által 2020. március 25-én közreadott felvételen MOL Hygi fertőtlenítőszert tart a kezében egy dolgozó a cég almásfüzitői gyárában (MTI / MOL)

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzésére tett kormányzati intézkedések keretében március 13-án megalakult a Létfontosságú Magyar Vállalatok Biztonságáért Felelős Akciócsoport, amelynek vezetője Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Március 19-én 71, az ország folyamatos működéséhez elengedhetetlen, létfontosságú vállalatnál kezdték el a munkát a Honvédelmi Irányító Törzsek. Ezen lista március 25-étől további 13 vállalattal bővült:
 • Magyar Telekom Távközlési Nyrt.
 • TESCO-Global Áruházak Zrt.
 • CBA Kereskedelmi Kft.
 • SPAR Magyarország Kft.
 • COOP Gazdasági csoport/CO-OP Hungary Nagykereskedelmi és Szolgáltató Zrt.
 • Egis Gyógyszergyár Zrt.
 • Sanofi-Aventis Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.
 • Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.
 • TEVA Gyógyszergyár Zrt.
 • BUS-OXY Egészségügyi Gázforgalmazó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
 • Messer Hungarogáz Ipari Gázgyártó és Forgalmazó Kft.
 • LINDE GÁZ Magyarország Zrt.
 • SIAD Hungary Gázokat Forgalmazó és Termelő Kft.

Ruszin Romolusz a többi közt arról beszélt. 71-ről 84-ről emelkedett azon vállalatok száma, ahol megjelentek az hovédelmi irányító törzsek; köztük vannak a Telekom, a Tesco, a CBA mellet gyógyszeripari vállalatok is.

MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés