hirdetés
hirdetés
2021. október. 16., szombat - Gál.
hirdetés

Fényérzékenyítők

A növények egy csoportja elfogyasztva, vagy a bőrrel érintkezve fokozott fényérzékenységet, valamint napsütés hatására égési tüneteket okozhatnak, figyelmeztet a Gyógynövénylap.

Számos konyhakerti növény okozhat fitofotodermatitiszt, ilyen például a kapor, az édeskömény, a lestyán, a zeller, a pasztinák és a petrezselyem. Ezen növények mértékletes fogyasztása a Gyógynövénylap szerint biztonságos, azonban termesztésük során fokozottan ügyelni kell a bőr megfelelő fényvédelmére.

Európában is egyre gyakrabban okoz komoly égési sérüléseket, a hazánkban is előforduló kaukázusi medvetalp. Az özönnövényt szakszerűen kell irtani, ugyanis a megfelelő védőöltözet nélkül megfogni nagyon veszélyes. Az Európa-szerte közkedvelt dísznövény, a kerti ruta is nagy mennyiségű fényérzékenyítő anyagot tartalmaz. Az emésztést elősegítőként fogyasztott angyalgyökér tea, illetve a depresszióellenes növényi készítményekben alkalmazott orbáncfű egyes anyagai szintén fokozhatják a fényérzékenységet. Ezen készítmények előírásszerű alkalmazása biztonságos, azonban használatuk során a túlzott napsütést érdemes elkerülni.

A citrusfélék (lime, citrom, édes narancs, keserű narancs) illóolaja elsősorban a bőrrel érintkezve válthat ki fitofotodermatitiszt, ezért ha ezeknek a növényeknek a felhasználásával készítünk frissítő italt, utána mindenképpen alaposan mossunk kezet. A bergamottolaj fényérzékenyítő anyagai okozzák a Berlocke-dermatitiszt, amely csepp alakú bőrelváltozás, az ilyen típusú vegyületeket tartalmazó parfümök használata után alakul ki.

Egyes fényérzékenyítő anyagokat bőrgyógyász felügyeletével a vitiligo kezelésére is használnak. A PUVA eljárás során a helyileg alkalmazott fototoxikus pszoralént UVA fénnyel besugározva fokozható az adott bőrterület pigmentációja.

A fényérzékenyítés nyomán kialakult gyulladás antihisztamin-tartalmú krémekkel és helyileg alkalmazott gyulladáscsökkentő-készítményekkel mérsékelhető. A bőr sötét elszíneződése a bőrgyulladás gyógyulása után is megmaradhat, ennek kezelése hidrokinon-tartalmú készítményekkel lehetséges.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés