hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

Felvilágosodás és gyógyszerészet

Dobson Szabolcs írása felvilágosodásról felvilágosításról, gyógyszerészetről, alternatív terápiákról és áltudományról az MGYTT honlapján olvasható.

hirdetés

A felvilágosodás álláspontja szerint az emberek lényegében tiszta lappal jönnek a világra és kellő neveléssel, tudományos(nak tekintett) oktatással, törvényekkel olyan társadalom hozható létre velük és belőlük, amely teljes mértékben azon elvekre és gyakorlatokra támaszkodik, amelyeket a tudósok megfelelőnek tartanak.

Ezen gondolatmenet szerint az áltudományok megfelelő felvilágosító munkával kiirthatók, mindenki racionálisnak tekintett módon akar és képes viselkedni.

Itt azonban több csapdahelyzet is van.

Nem nézőpont kérdése, hanem bizonyítható történelmi tény és napi észrevétel, hogy dacára a hatalmas tömegű felvilágosító célzatú erőfeszítéseknek, az emberek tömegei ezekre immunisak. Miért?

Vegyük a gyógyszerek nyomtatott betegtájékoztatóit példának.

Ezek abból a koncepcióból születtek, hogy ha a betegek tudomására hozunk információkat bármikor elővehető formában, az szükségképpen javítja a terápiahűséget (compliance-t) és a kezelések eredményességét.

Tényleg mindig így van ez?

Számos, részben ellentmondásos vizsgálat szerint

  • a betegek jelentős része nem helyez nagy hangsúlyt a betegtájékoztató ismeretére.
  • a képzettség és életkor befolyásolhatja a betegtájékoztató érthetőségét, a betegség típusa pedig az elolvasás valószínűségét.
  • vegyes eredmények vannak arról, hogy a betegtájékoztatók fokozzák-e a terápiahűséget. Ez függhet a betegség jellegétől, a kezelés akut vagy krónikus voltától és sok más tényezőtől.
  • a mellékhatások ismertetése akár csökkentheti is a terápiahűséget.

Minden koránsem azt jelenti, hogy feleslegesek a betegtájékoztatók, hanem csak azt, hogy nem feltétlenül „hozzák” azt az eredményt, amit tőlük reméltek, és létezésük csak egy része lehet optimális esetben a betegtájékoztató munkafolyamatnak. Nem váltja ki pl. a személyes konzultációkat.

De, vegyük például a közlekedési baleseteket. Ezek legfőbb okait a gyorshajtás, az elsőbbségadás és a kanyarodás szabályainak megsértése, a követési távolság be nem tartása okozza. Csupa olyan elemi ismeret, amelyből elméleti és gyakorlati vizsgát is kell tenni a jogosítványhoz. Ezek figyelmen kívül hagyása egyáltalán nem a tudatlanságból, hanem a szándékos negligálásból ered.

Mármost, javíthat-e a baleseseti statisztikán pl. több millió KRESZ tankönyv kinyomtatása, ingyenes kipostázása minden autósnak, tetézve számos cikkel, előadással, KRESZ szakértők médiamegjelenésével?

Ha a felvilágosodás elvei szerint gondolkodok, akkor igen, ez a megoldás.

Tényleg?

A gyakorlat azt mutatja, hogy nem. Ismételten, alapvető fontosságú a jogosítványhoz az elméleti és a gyakorlati oktatás, a KRESZ elsajátítása, de a felvilágosító tevékenységnek tetszik-nem tetszik, korlátai vannak.

Például azért, mert általánosabb tényezők fejtik ki a hatásukat, olyanok, mint az Élet és a másik Ember tisztelete, valamint a törvénykövető mentalitás erőssége. Ezeken a KRESZ tankönyvek milliói semmit sem változtatnak. Sőt, még a bírságolások sem feltétlenül. De, az is nyilvánvaló és tény, hogy sok különféle intézkedéssel a helyzet mégiscsak javítható.

Összegezve tehát naivitás azt gondolni, hogy a tudományos ismeretterjesztés eltünteti az ismerethiányt, a sötétséget, az áltudományok iránti fogékonyságot. De ez nem jelenti azt, hogy nincs erre szükség.

A felvilágosodás eszméi hozták létre a modern közoktatást, a modern államigazgatást, a modern egészségügyi ellátórendszereket, stb, stb., amelyek nélkül nem lézethet civilizált társadalom.

Csak, tisztában kell lennünk a korlátokkal.

És mi van akkor, ha valaki nincs tisztában a korlátokkal? Nos, ilyenkor pusztán az történik, hogy az illető nem veszi figyelembe, hogy a felvilágosodás „csak” egy szemlélet, pláne ezen belül van egy saját még korlátosabb szemlélete, és ha másokról ez lepattan, akkor nem feltétlenül ők a hibásak, hanem csupán arról van szó, hogy elérkezett a saját szemléletének a korlátaihoz és nem képes további, mélyebb analízisre. Ez már önmagában is elég tudománytalan a részéről, de az ilyen állapot szokott agressziót, dühöt kiváltani. Az ilyen ember nem érti, a sok hülye miért nem azon elvek szerint viselkedik, amiket Ő szükségesnek tart, és amik – meglehet – valóban jók lennének.

Óvakodjunk az ilyen dühtől, ez teljesen kontraproduktív. Ezek a történelem adott helyzeteiben akár állami terror formájában is megnyilvánultak, lásd a kínai kulturális forradalmat, más szocialista országok ideológiai elnyomását, emberek tönkretételét, megnyomorítását, halálát. Ha beledöglesz, akkor is fel leszel világosítva….akkor is megmutatom neked az Igazságot.

Dobson Szabolcs teljes írását a Magyar Gyógyszerésztörténeti Társaság (MGYTT) honlapján olvashatja.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés