hirdetés
hirdetés
2020. március. 28., szombat - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Felvásárlással erősödik az AbbVie

Folytatódik a felvásárlási hullám a gyógyszeriparban. Az AbbVie nemrég a kaliforniai Pharmacyclics  biogyógyszerészeti céggel kötött megállapodást. Az Imbruvicával (ibrutinib) bővülő portfolió előkelő pozíciót biztosít a cégnek a hemato-onkológiai termékek piacán.

hirdetés

A 2013 óta önálló nemzetközi biogyógyszer-vállalatként működő AbbVie a Pharmacyclics cég felvásárlásával megerősíti vezető szerepét az onkológiai piacon. A két cég között március elején köttetett megállapodás értelmében a Pharmacyclics beolvad az AbbVie-be, amely a megszerzett termékportfolióval és fejlesztési irányvonalakkal erősíti jelenlétét az onkológiára fókuszáló klinikai kutatásokban és az onkológiai termékek kereskedelmében. A portfolió legjelentősebb eleme a B-limfocita eredetű malignus hematológiai betegségek több típusának kezelésére engedélyezett Imbruvica® (ibrutinib), amely a hagyományos szerekétől eltérő hatásmechanizmusával egyedülállónak számít e területen. A felvásárlással az AbbVie megerősíti vezető pozícióját a hemato-onkológiai termékek folyamatosan növekvő piacán, amelynek éves forgalma világviszonylatban eléri a 24 milliárd dollárt.

A két cég igazgatótanácsai által már jóváhagyott megállapodás értelmében az AbbVie készpénzben és részvényben (58/42 százalékos arányban) összesen mintegy 21 milliárd dollárt fizet a Pharmacyclics cégnek. Az ügylet lezárulásához szükséges versenyjogi engedélyek megszerzése az év derekára várható.

„A Pharmacyclics felvásárlása komoly stratégiai lehetőségeket kínál cégünknek” – nyilatkozta Richard A. Gonzalez, az AbbVie elnök-vezérigazgatója a megállapodás aláírása kapcsán. A kaliforniai biogyógyszerészeti vállalat vezető termékének számító Imbruvica® jól kiegészíti az AbbVie onkológiai portfolióját és kutatás-fejlesztési irányvonalát, és a jelenlegi javallati kör várható szélesítésével jelentős növekedési potenciált hordoz – tette hozzá.

 

Fókuszban az Imbruvica

A Bruton-féle tirozinkináz (BTK) irreverzibilis gátlásával ható ibrutinib a B-sejt eredetű malignus betegségek kezelésének hatásos szere. A BTK enzim a malignus sejtek proliferációja és túlélése szempontjából is döntő fontosságú: működése nélkülözhetetlen a B-sejt-receptorok közvetítette jelátvitelhez, valamint a B-sejtek irányított migrációjához és adhéziójához. A BTK blokkolásával az ibrutinib a malignus B-sejtek növekedését, migrációját és túlélését akadályozza.

A Pharmacyclics és a Janssen által közösen fejlesztett és forgalmazott Imbruvica® elsőként az Egyesült Államokban kapott forgalomba hozatali engedélyt 2013 novemberében a köpenysejtes limfóma második vagy többedik vonalbeli terápiájára, majd 2014 júliusában a 17p-deléciót hordozó CLL kezelésére, idén januárban pedig a non-Hodgkin-limfómák közé tartozó Waldenstrom-macroglobulinaemia terápiájára is kiterjesztette javallatát az FDA. Mindmáig az egyetlen olyan farmakoterápiás készítmény, amelyet három különböző indikációban áttörést hozó gyógyszernek minősített az amerikai gyógyszer-felügyelet. Az Európai Unióban az Imbruvica® kemény kapszula tavaly november végén kapott forgalomba hozatali engedélyt a felnőtt kori, kiújult vagy terápiarezisztens köpenysejtes limfóma, illetve a krónikus limfoid leukémia (CLL) kezelésére második vagy többedik vonalban, továbbá a CLL első vonalbeli kezelésére akkor, ha 17p-deléció vagy TP53-mutáció igazolható, ami kizárja a kemo-immunterápia lehetőségét. A köpenysejtes limfóma ibrutinib-kezelésétől igazoltan jobb hatásarány és tartósabb terápiás válasz várható; a CLL-betegek ibrutinib-terápiája jelentős túlélésnyereséget ígér. Jelenleg az Imbruvica® a világ több mint 40 országában rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel. Klinikai vizsgálati programja több mint 50, folyamatban lévő tanulmányt ölel fel, amelyek keretében kombinációs kezelési sémák részeként, tovább solid tumorok terápiában és a graft-versus-host reakció kivédésében is vizsgálják az ibrutinib szerepét.

 

Ígéretes klinikai fejlesztések

Az Abbott-ból kivált AbbVie hosszú távú növekedését a felvásárlással bővített termékportfolió mellett saját ígéretes klinikai fejlesztései biztosítják. Ahepatitis-C vírusfertőzés, a rheumatoid arthritis, a plakkos psoriasis, a sclerosis multiplex, az Alzheimer-kór, a Parkinson-betegség, a spondylo-arthropathiák, a myeloma multiplex és az endometriosis terápiáját célzó klinikai fejlesztéseinek száma jelenleg is 20 feletti. A Pharmacyclics kutatás-fejlesztési portfoliójával a daganatok és az immunmediált betegségek kezelését célzó három kismolekulájú, innovatív gyógyszerjelölttel egészül ki a paletta.

Bob Duggan, a Pharmacyclics elnök-vezérigazgatója szintén elégedett a megállapodással. Úgy véli, a két cég közös céljai és elhivatottsága együttesen még elkötelezettebben szolgálhatják a betegek érdekét.

(Forrás: AbbVie)

 

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés