hirdetés
hirdetés
2021. április. 17., szombat - Rudolf.
hirdetés

Felül kellene vizsgálni a támogatott gyógyszerek palettáját

Az új készítmények ártámogatásba történő befogadását mindig fokozott szakmai érdeklődés kíséri, így nem véletlen, hogy a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság napokban zajló XII. konferenciáján is terítékre került e téma.

hirdetés

Ennek során arra keresett választ a fiatal egészség-közgazdászok egy csoportja, hogy mik befolyásolják az erről szóló határozatokat. A döntésnek vannak objektív – például klinikai hatásosság, költséghatékonyság, a költségvetés fenntarthatósága – kritériumai, amelyeket a 2006-ben megfogalmazott gyógyszer-gazdaságossági törvény fog csokorba. Ugyanakkor nem lehet eltekinteni sem a döntéshozók személyétől, sem attól a gazdasági, politikai, innovatív környezettől, amelyben megszületik egy-egy verdikt.

A vizsgálat során 68 cég, illetve forgalmazó 297 kérelmét nézték át, s ennek során arra jutottak, hogy sem a kérelmezők, sem a döntéshozók személye nem befolyásolja a megszülető határozatot, mint ahogy az „anatómiai hatás helye” sem. Hihetnénk, minél nagyobb támogatást kér készítményének egy cég, annál kisebb az esélye a sikerre, de mint kiderült, ennek sincs – ebben a kontextusban legalábbis – jelentősége. Két tény azonban meghatározóan szólhat bele a hatósági végzés tartalmába.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_juliasudnitskaya'>juliasudnitskaya / 123RF Stock fotó</a>

Igen jelentősen – 85 százalékban! – alacsonyabb a pozitív döntés esélye abban az esetben, ha a befogadáshoz jogszabály-változtatásra van szükség. Parlamenti választási évben viszont – a vizsgálat tárgyává tett öt esztendőben egyetlen ilyen év volt, 2014 – kilencszer nagyobb a befogadás esélye, igaz, úgy tűnik, az idei történések erre alaposan rácáfolnak, hiszen hónapok óta megy a húzd meg – ereszd meg a támogatásra váró innovatív készítmények körül.

Bár a hazai jogszabályok is lehetővé teszik egy-egy ártámogatott készítmény felülvizsgálatát – lényegében újraértékelését –, s nemcsak a kedvezményezetti körből való kizárásra, hanem az árkiegészítés mértékének csökkentésére is lehetőség lenne, erre – mint azt az egyik előadó sejtette – eddig még nemigen volt példa. Más országokban viszont nagyon is élnek ezzel a lehetőséggel. Dániában például öt évente felülvizsgálják a teljes ATC csoportot, évente hármat-hármat téve górcső alá. Franciaországban öt évvel az első támogatásba vonást követően kerül sor egy új értékelésre, míg Spanyolországban akár az orvosok egy csoportja is kérheti egy-egy gyógyszer felülvizsgálatát.

Hosszú távú célként nálunk is felül kellene vizsgálni a teljes támogatott palettát, de ehhez először ki kell dolgozni egy olyan, mindenki által elfogadott irányelvet, amelynek mentén végrehajtható e feladat.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés