hirdetés
hirdetés
2023. február. 03., péntek - Balázs.
hirdetés

Felpörgeti a gyártást a Pfizer/BioNTech

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech vakcinájának gyártását idén sikerül jelentősen felpörgetni; a tervezett 1,3 milliárd adag helyett 2 milliárdot fognak forgalomba hozni, írja a Népszava.

hirdetés

Hatásosnak bizonyulnak a Covid19 elleni védőoltások a koronavírus brit és dél-afrikai mutációival szemben – közölték a CureVac és a Moderna gyógyszergyártó vállalatok vezetői az Európai Néppárt (EPP) által szerda délután szervezett videokonferencián. A Moderna vakcinája, amiből az Európai Unió országai összesen 160 millió adagot rendeltek, már a piacon van. A CureVac hasonló technológián alapuló oltóanyagából az EU27-ek 405 millió dózisra kötöttek előszerződést, de a készítményre még várni kell. Franz-Werner Haas vezérigazgató bejelentette, hogy jelenleg az utolsó klinikai vizsgálatokat végzik. Ha ezek tavaszig nem hoznak kedvező eredményt, akkor a cég a Pfizer/BioNTech oltóanyagát fogja gyártani.

Tal Zaks, a Moderna vezető orvosszakértője szerint: ha olyan mutációk jelennének meg, amelyekre nem hatnak a készítmények, jelenlegi tudásuk alapján néhány hét vagy hónap alatt azokra is megtalálnák az ellenszert. Az mRNS-technológián alapuló oltóanyag nagyjából egy évig nyújt védelmet a Covid19-el szemben – közölte Zaks, hozzátéve, további vizsgálatokra van szükség a védettség időtartamának a pontos megállapításhoz.

Albert Bourla, az amerikai Pfizer vezérigazgatója arról számolt be, hogy a német BioNTech céggel kifejlesztett vakcina gyártását idén sikerül jelentősen felpörgetni, és a tervezett 1,3 milliárd adag helyett 2 milliárdot fognak forgalomba hozni. Az Európai Unióval kötött megállapodásuknak megfelelően a Pfizer/BioNTech 2021-ben 600 millió dózist biztosít a tagállamok számára, és ebből 125 millió már az év első felében megérkezik, írja a lap.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés